REAKCIJE

Čavalić o SDA-ovoj tvrdnji rasta radnih mjesta u FBiH: Zaključci su generalno loši

Podatke iz septembra za ovu godinu komparirali s decembarskim iz prethodnih godina, pojašnjava ovaj analitičar

Čavalić: 2019.je bila najbolja u cijelom svijetu. Avaz

Piše: M.Sm.

24.10.2021

Admir Čavalić, ekonomski analitičar komentirao je za portal „Avaza“ informacije objavljene na Facebook stranici SDA, a u kojoj je na dvjema grafikama, kako tvrde, prikazan rast zaposlenosti u Federaciji BiH u vrijeme aktuelne vlade, Fadila Novalića.

Iz SDA su, podsjetimo, na svojoj zvaničnom Facebook profilu objavili da je pandemija zaustavila rast zaposlenosti te da je F BiH u najtežem periodu pandemije ostala bez oko 27.000 radnih mjesta, ali, kako su naveli, to ni izbliza nisu bile posljedice kakve su u svojim crnim prognozama predviđali pojedini „analitičari“.


Program zapošljavanja

No, Čavalić kaže da su u suštini svi su prognozirali da će gubitak radnih mjesta u BiH u najtežem vremenu pandemije biti 30.000, od čega, 27.000 u Federaciji BiH.

- U toj analizi se navode podaci iz septembra za ovu godinu, a kompariraju se sa decembarskim podacima prethodnih godina. Vrlo je nezgodno raditi takvu komparaciju razumijevajući da imamo dosta faktora sezonskih uticaja kada govorimo o zapošljavanju u F BiH, konkretno, programu zapošljavanja. Kada lansirate neki program zapošljavanja, vi možete de facto smanjiti nezaposlenost na kraći vremenski period , na par mjeseci, i onda se to opet ciklično vraća - pojašnjava Čavalić.



Objektivne okolnosti

Navodi kako je u toj analizi tačna informacija da je 2019. godina bila jedna od najboljih u ekonomiji, ne samo F BiH, već cijele države. Ali, to se, kako ističe, apsolutno posmatra kao činjenica da je to bila najbolja godina po pitanju ekonomskih indikatora u cijelom svijetu.

- Posljedično, to je bila najbolja godina i za BiH, dakle, ne  zbog djelovanja lokalnih vlasti, jer ništa nije rađeno na nivou reformi ili slično, već zbog objektivnih okolnosti. To se dešava i ove godine, gdje imamo promjenu geopolitičkih uslova, Evropa i Kina, u prvom kvartalu više od 10 posto raste industrijska proizvodnja i izvoz, ali prije svega zato što se svijet oporavlja i na krilima tog oporavka stavlja se naša zemlja sa nekom prognozom rasta od 2,8 posto, tako da u toj analizi ima tačnih podataka, ali su zaključci generalno loši - zaključuje Čavalić.

Majić: Nije naveden izvor

Tomislav Majić, predsjednik LINK-a, Udruženja za posao i poduzetništvo prilično je, kako nam kaže, iznenađen analizom iz SDA. Pogotovo mu je, kako kaže, nejasno iz čega crpe te podatke.

- Budući da nije naveden izvor, ne mogu u cijelosti ni komentirati. Zaista, nije mi jasno je li se ti podaci odnose i na one koji rade po osnovu ugovora o djelu, pripravničkih ugovora ili čega li već - kaže Majić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.