AVAZ NA LICU MJESTA

Suđenje Vojinu Pavloviću, negatoru genocida u Srebrenici i poborniku ratnih zločinaca: "Ponosim se time"

Pavlović je godinama poznat kako negator genocida i veliki pobornik osuđenih ratnih zločinaca

Piše: S. Smajlović

25.10.2021

Mirko Blagojević i Vojin Pavlović. S. Smajlović

U Osnovnom sudu Srebrenica, danas je održano ročište Vojinu Pavloviću, predsjedniku „Istočna alternativa RS“ sa sjedištem u Bratuncu, za negiranje genocida i veličanja osuđenih ratnih zločinaca.

Pavlovićev advokat Mirko Blagojević iz Bijeljine, kaže da je tužba protiv Pavlovića neosnovana i bez argumenata te se nada da će biti odbačena. Kaže da je nametnuti Zakon za negiranje genocida, ništa drugo nego zabrana iznošenja ličnog mišljenja.

Skandalozno je da Pavlović i danas izjavljuje kako je ponosan što je nagator genocida i što ga zastupa četnički vojvoda, advokat Mirko Blagojević. O je još rekao da će, „Istočna alternativa Republike Srpske“ nastaviti sa svojim aktivnostima.

Vojin Pavlović je godinama poznat kako negator genocida i veliki pobornik osuđenih ratnih zločinaca, koje je veličao samo u Srebrenici, a najčešće uoči obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine.

Poznat je po tome što je lijepljenjem plakata u Srebrenici NATO nazivao zločinačkom vojnom silom. Pokušao je podići spomenik bivšem ruskom amabasadoru UN-a Vitaliju Ćurkinu, imenovanju ulice austrijskom nobelovcu i negatoru genocida Peteru Handeku te raznim posterima veličao osuđene ratne zločince i uvijek je podržavao politiku Milorada Dodika. Sve provokacije i zastrašivanje povratnika vršio je u Srebrenici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.