ALARMANTNO

Zatvara se popularna fabrika u RS: Politika tjera investitore

Ovo je i posljedica direktnog efekta destruktivne politike predstavnika RS i najava narušavanja jedinstvenog pravnog poretka i tržišta u BiH, smatra Gavran

Do kraja godine fabrika stavlja ključ u bravu. Avaz

Piše: E. Halimić

26.10.2021

U ovo teško vrijeme pandemije i političke krize praktično neopaženo prošla je vijest da se u Laktašima zatvara fabrika kompanije „Marbo“, a koja je za tržište BiH, ali i regiona proizvodila popularni čips „Chipsy“.


Sele u Srbiju

Gašenje fabrike čipsa zvanično je potvrđeno iz kompanije „Pepsico“, gdje su rekli da se proizvodnja seli u općinu Bački Petrovac u Srbiji te da je riječ o novoj poslovnoj strategiji.

- Fabrika „Marbo“ bit će rekonstruisana u centralni distributivni centar za cijelo tržište BiH, dok će fabrika u Magliću (Bački Petrovac, Srbija) postati regionalni proizvodni centar kompanije „Pepsico“ za područje zapadnog Balkana, u čijem sastavu „Marbo“ posluje već 13 godina - pojasnili su te rekli da će nastaviti prodaju i distribuciju u BiH.

Iako nisu spomenuli kakva je sudbina oko 380 zaposlenih radnika fabrike, jasno je da će mnogi od njih morati da potraže druga radna mjesta. Kako se nezvanično saznaje, bez posla će ostati najmanje 130 radnika.

Ekonomista Igor Gavran za „Avaz“ je kazao da je zatvaranje ove fabrike na području BiH itekako indikativno.

Gavran: Investitori počeli bježati. Avaz

- Tačnije, ovo je očit indikator generalno nepovoljnog poslovnog i investicionog okruženja u cijeloj državi, malo smo i nebitno tržište, koje ne nudi ništa više nego susjedna Srbija, a neracionalno je u području slobodne trgovine imati puno malih fabrika umjesto jednog regionalnog centra proizvodnje - istakao je Gavran.


Narušavanje tržišta

Dodao je da je ovo i posljedica direktnog efekta destruktivne politike predstavnika RS i najava narušavanja jedinstvenog pravnog poretka i tržišta u BiH.

- Postavlja se pitanje da li investitor „bježi“ upravo sada zbog opšte nestabilnosti koju ovakva politika kreira ili, čak još konkretnije, zbog očekivanja da cijela privreda RS može biti izolovana, blokirana - naglasio je Gavran.

Budućnost RS

- Na ovaj slučaj može se gledati i u širem kontekstu. Kakvu bi jedino poziciju ekonomski neodrživi entitet u pokušaju da egzistira mimo države Bosne i Hercegovine i njene ekonomije mogao imati u odnosu na susjednu državu? Pa jedino da proizvodnja i zaposlenost te sva korist i zarada idu u Srbiju, a uvoznici i kupci u RS - poručio je Gavran.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.