ZVANIČNI STAV

Iz Ambasade SAD za "Avaz" nakon Dodikovih izjava: Svi lideri u BiH imaju odgovornost da ne djeluju destabilizirajuće

Istakli su da podržavaju ključnu ulogu visokog predstavnika u praćenju i pružanju podrške provedbi civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma

Piše: H. J. I.

25.10.2021

Oglasili se iz Ambasade SAD nakon Dodikovih izjava. Avaz

Krajem prošle sedmice, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Ambasada SAD u Sarajevu epicentar nestabilnosti u BiH, što se vidi i po odnosu prema Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt) koji je, kako Dodik navodi, privatno lice u BiH a ne visoki predstavnik po Aneksu 10.  

U izjavi za "Avaz", iz Ambasade SAD ističu da su oni bili posrednik u sklapanju Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je zaustavljen rat i postavljeni temelji za Bosnu i Hercegovinu kao modernu i demokratsku državu.

- Više od dvadeset pet godina, Ambasada SAD pruža podršku BiH i svim njenim građanima i pouzdan je partner u promovisanju onoga čemu svi oni teže, a to je prosperitetnija i sigurnija budućnost u okviru Euroatlanske zajednice. Sjedinjene Američke Države podržavaju ključnu ulogu visokog predstavnika u praćenju i pružanju podrške provedbi civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma - navode iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a. 

Kako ponovo ističu, Sjedinjene Države također snažno podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta, Federacijom BiH i Republikom Srpskom, te Brčko Distriktom. 

- Svi lideri u BiH imaju odgovornost da ne djeluju destabilizirajuće, nego da umjesto toga rade kroz institucije BiH na poboljšanju funkcionalnosti i kvaliteta života svih građana BiH - zaključili su. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.