SLAVNI FOTOREPORTER

Ron Haviv iz Mostara: I danas slušam slične narative u BiH kao i prije 30 godina

U Media centru "Abrašević" otvorena njegova izložba simboličnog naziva "Sloboda"

Haviv: Budimo oprezni. M.Smajkić

Piše: M.Sm.

25.10.2021

Ron Haviv, svjetski poznati američki ratni fotoreporter večeras je u Mostaru, u Media centru "Abrašević", prisustvovao otvorenju svoje izložbe koja je simbolički nazvana "Sloboda".

Radio je u preko 100 zemalja svijeta i fotografijom pratio više od 25 ratnih sukoba, a u našoj zemlji je svjedočio najstravičnijim zločinima. Kao važno svjedočanstvo o tom vremenu objavio je knjigu "Krv i med".


Haviv: Svjedočio najstravičnijim zločinima u BiH. M.Smajkić

Dio od brojnih potresnih fotografija koje je zabilježio u našoj zemlji i koje su zablježile trenutke oslobađanja i žudnje za slobodom zatočenih u nekom od brojnih logora koji su postojali u BiH večeras su imali priliku pogledati Mostarci, kojima se Haviv i obratio.

- Kao neko ko gleda ovu situaciju izvana moram reći da sam i prije 30 godina slušao slične narative koje danas čujem u BiH. Ista  retorika, emocije i negiranje. Ali, u današnjem trenutku ljudi imaju opcije da odaberu kuda će njihovi životi ići. Ove fotofrafije su predstavile sve strane rata i to su dokumenti koji treba da izazovu promjene odmah. Ove fotografije postoje kao dokumenti u historiji i trebaju da budu podsjetnik svima onima koji biraju, ali i koji su izabrani  na to šta se može dogoditi. U ime svih  onih koji su bili zatočeni i koji su izgubili živote ili izgubili nekoga u logorima, budimo oprezni sa odlukama koje donosimo - poručio je Haviv iz Mostara.



Detalj sa izložbe:Važno svjedočanstvo. M.Smajkić

Organizatori izložbe u Mostaru su Fondacija za izgradnju kulture sjećanja iz Prijedora, Forum ZFD, Fondacija VII, Centar za kritičko mišljenje i portal Tačno.net, čija je glavna urednica, Štefica Galić govorila o bitnosti kulture sjećanja i o ulozi novinara i fotoreportera o otkrivanju istine u logorima u BiH.

- Zahvaljujući Ronu Havivu i drugim odvažnim novinarima i forografima koji su otkrivali i dokumentirali logore, poslije njihovog objavljivanja uslijedile su reakcije iz svijeta te su tako pomogli da se logori zatvore, da hiljadu zatočenika dočeka slobodu i ne završi u nekoj od masovnih grobnica. Ove fotografije svjedoče istinu o prošlosti, kako na haškim suđenjima ratnim zločincima, tako i danas ovdje i sutra bilo gdje - navela je, između ostalog, Galić.



Sa večerašnje izložbe u "Abraševiću". M.Smajkić

Izložbu će koja će biti otvorena do 27. oktobra otvorenom je proglasio Emir Hajdarević, predsjednik Udruženja logoraša Mostara, istakavši da Havivove fotografije govore na hiljade riječi.

Havivove fotografije osvojile su brojne svjetske nagrade i čuvaju se u znamenitim muzejima i galerijama, a korištene su i u sudskim procesima Haškog tribunala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.