V.D. GLAVNOG TUŽIOCA BIH

Kajganić: Formirani predmeti za ratne zločine koje je proslijedilo Tužilaštvo Srbije

Jedna od obaveza je da se manje složeni predmeti prenesu na entitetska i Tužilaštvo Brčko distrikta, a da najsloženiji ostaju u Tužilaštvu BiH, rekao je Kajganić

N. Aj.
  • Milanko Kajganić

    Milanko Kajganić

    Foto: Arhiv


U Tužilaštvu BiH su formirani predmeti protiv 28 lica koje je dostavilo Tužilaštvo Srbije za ratne zločine, rekao je večeras vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Milanko Kajganić.

Kajganić je podsjetio da je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine dostavilo Tužilaštvu BiH 24 predmeta protiv 28 lica.

- Svi ti predmeti su već formirani u Tužilaštvu BiH i na njima se već radi - rekao je Kajganić.

On je naveo da je podizanje optužnica protiv lica koja su bila visokopozicionirana u ratu, a dostupna su u BiH, jedan od ključnih prioriteta Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina donesene 2020. godine.

- U njoj su decidno navedene sve obaveze raznih organa, između ostalog i Tužilaštva BiH. Jedna od obaveza je da se manje složeni predmeti prenesu na entitetska i Tužilaštvo Brčko distrikta, a da najsloženiji ostaju u Tužilaštvu BiH - rekao je Kajganić za BHRT.

On kaže da su tužioci Tužilaštva BiH nezavisni u svom radu i da ne vidi nijedan razlog zašto bi bili podložni bilo kakvom uticaju sa strane - van pravosuđa ili u pravosuđu.

- Mislim da nema razloga za to, a ako primijetim da je bilo ko podložan bilo kakvom uticaju, preduzeću mjere iz svoje nadležnosti, odnosno obavijestiti Kancelariju disciplinskog tužioca o eventualnim nepravilnostima o radu bilo kog tužioca - rekao je Kajganić.

On je naveo da nema razloga da Tužilaštvo BiH ne obavještava javnost o negativnim tužilačkim odlukama, odnosno da je istraga u nekom predmetu obustavljena ili da je donesena odluka o nesprovođenju istrage.

Više o temi Milanko Kajganić

NA VRH

Podijeli članak na