PREDSJEDNICA RS

Cvijanović nazvala Izetbegovića ekstremistom: To što plaši međunarodnu javnost nekom velikom Srbijom je jeftini trik

Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i šta činiti da se ne dijeli BiH, rekla je Cvijanović

Cvijanović se osvrnula na izjave Izetbegovića. Avaz

N. Aj. / Srna

25.10.2021

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović osvrnula se na večerašnje izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića koji je govorio u programu Federalne televizije i rekla da njima "nastoji da mobiliše međunarodni faktor".

- To su i bolesne ideološke izjave koje pokazuju da u toj Izetbegovićevoj glavi, ali i drugim takvim glavama, stanuje rat i da bi bili u stanju ratovati da bi konačno došli do koncepta unitarizacije i dominacije u čemu ih je spriječio upravo Dejtonski sporazum - rekla je Cvijanović za Srnu.

Ona je rekla da "oni zato i razgrađuju Dejtonski sporazum", i da "s njima u tome neskriveno učestvuju i njihovi strani pomagači".

- To što on plaši međunarodnu javnost nekom velikom Srbijom je jeftini trik da se ne bi pričalo o pravljenju muslimanske države umotane u koncept neke tobože funkcionalne BiH u kojoj bi multietničnost bila svedena na dekor za prikazivanje spoljnom svijetu - rekla je Cvijanović i dodala:

- Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i šta činiti da se ne dijeli BiH. Nas njegovi ratovi i ideološki planovi ne interesuju. Interesuje nas Ustav i ono što je on dao Republici Srpskoj i ne daj Bože da budućnost zavisi od takvih ekstremista poput njega.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.