NAJAVLJENO OKUPLJANJE

Državni službenici protestuju danas u Sarajevu: Traže povećanje plate

Državni službenici će se okupiti ispred ugrade Parlamentarne skupštine BiH, u periodu od 10 do 12 sati

Sa protesta održanih u septembru. Avaz

A. Ka.

26.10.2021

Uposlenici u institucijama Bosne i Hercegovine najavili su danas novi protest zbog zbog malih plata od kojih ne mogu prehraniti porodice.

Državni službenici će se okupiti ispred ugrade Parlamentarne skupštine BiH, u periodu od 10 do 12 sati. Kako su naveli, sa ovom praksom će nastaviti dok im ne budu ispunjeni uslovi, poručili su iz Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH.

Navedena su četiri razloga za održavanje ovog javnog protesta - nepotpisivanje Kolektivnog ugovora, budžet za 2021. godinu, dugogodišnje politike vladajućih stranaka i uskraćivanje prava na život.

U obrazloženju su iz Sindikata naveli da su "dugogodišnje politike omalovažavanja i urušavanja državnih institucija dovele zaposlene u situaciju da sa svojim primanjima nisu u mogućnosti prehraniti porodice".

Naglasili su da su zbog nepostojanja kolektivnog ugovora dovedeni do nemogućnosti iskorištavanja svojih prava, a govoreći o budžetu za 2021. godinu, smeta im osnovica od 475,69 KM za koju kažu da nije povećana već 10 godina.

Podsjetimo, Uposlenici državnih institucija Bosne i Hercegovine protestirali su i u septembru, također, ispred zgrade Parlamenta BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.