PARLAMENT BIH

Jasmin Emrić tražio informacije o sigurnosnoj situaciji u BiH: Cikotić izrazio zabrinutost zbog Dodikove retorike

Ovakve izjave otcjepljenja i samostalnosti bh. entiteta RS, kao i konktetno djelovanje Dodika predstavljaju stalnu prijetnju teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, rekao je Emrić

Jamin Emrić i Selmo Cikotić. avaz

Piše: L. Memčić

26.10.2021

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH Jasmin Emrić, zastupnik NES-a, uputio je zastupničko pitanje ministru sigurnosti BiH Selmi Cikotiću o sigurnosnoj situaciji u BiH.

- Više mjeseci svjedočimo brutalnom, agresivnom djelovanju destrktivne politike Milorada Dodika prema državi BiH i njenim institucijama. Brojne beskrupulozne izjave usmjerene su na podrivanje mržnje i najavu člana Predsjedništva Milorada Dodika o kako to on naziva, mirnom razlazu. Ovakve izjave otcjepljenja i samostalnosti bh. entiteta RS, kao i konktetno djelovanje Dodika predstavljaju stalnu prijetnju teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH – rekao je Emrić.

Postavio je pitanje o tome kakva je njegova procjena siguronosne prijetnje najavljenog protuustavnog djelovanja člana Predsjedništva Milorada Dodika s namjerom formiranja paradržavnih organa i insittucija s krajnjim ciljem otcjepljenja RS-a.

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH odgovorio je na pitanje te rekao da dijeli zabrinutost te da bi volio da Ministarstvo sigurnosti ima kompetencije da da neko sadržajno tumačenje.

U odnosu na nadležnosti, mogu kazati da pratimo situaciju. Imamo koordinaciju sa agencijama i za sada osiguravamo funkcionalnost institucija, a ne bih komentirao reakcije drugih insitucija i međunarodnih insitucija – rekao je Cikotić.

Emrić je dodao da je ovim pitanjem želio odgovor od nadležnog tijela kako bi se smirile tenzije.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.