4. NOVEMBAR

Danas se obilježava Svjetski dan klimatskih promjena: Imamo jednu planetu, čuvajmo je!

Promjene koje su registrirane prethodnih, kao i one koje se predviđaju za narednih 80 godina smatraju se rezultatom čovjekovih aktivnosti, a ne posljedicom prirodnih promjena u atmosferi

Potrebno je identificirati, pratiti i stalno objavljivati informacije o rizicima i ranjivosti koji nastaju kao posljedica nebrige za okoliš. Avaz

Piše: A. Č.

4.11.2021

Svjetski dan klimatskih promjena, 4. novembar, dan je tokom kojeg se u cijelom svijetu organiziraju razne aktivnosti i kampanje koje imaju za cilj da informiraju i upozore stanovništvo na eventualne negativne posljedice koje ovakve promjene mogu izazvati.

Vjeruje se da se taj cilj može postići očuvanjem biološke raznovrsnosti, održivim korištenjem prirodnih resursa, smanjenjem zagađenja i pretjerane potrošnje energije.

Promjene koje su registrirane prethodnih, kao i one koje se predviđaju za narednih 80 godina smatraju se rezultatom čovjekovih aktivnosti, a ne posljedicom prirodnih promjena u atmosferi.

Podići svijest

Svakodnevno svjedočimo klimatskim (ne)prilikama, gubitku prirode i smrtonosnom zagađenju koje prijeti da uništi naš dom i eliminira mnoge od miliona biljnih i životinjskih vrsta koje dijele ovu planetu s nama. Ali ova degradacija nije neizbježna. Napredak tehnologije i znanja daje nam nadu da ćemo preokrenuti štetu i obnoviti Zemlju, pod uvjetom da djelujemo odmah.

Proteklih godina Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH sufinansirao je na stotine projekata i uložio milione maraka za zaštitu okoliša, u energetsku efikasnost, očuvanje prirode.

Fond za zaštitu okoliša FBiH. FZOFBIH

Da bi se podigla svijest građana o zaštiti okoliša, potrebno je identificirati, pratiti i stalno objavljivati informacije o rizicima i ranjivosti koji nastaju kao posljedica nebrige za okoliš, što će rezultirati većim naporima za integriranje politika klimatskih promjena u sve privredne sektore, kao što su energetika, transport i poljoprivreda.

Širenje informacija

Neophodno je intenzivnije širenje informacija i znanja zasnovanih na činjenicama o problematici zaštite okoliša i klimatskih promjena i u sklopu toga posebno stimulirati zajedničke projekte obrazovnih institucija i kompanija koje rade na ozelenjavanju svog poslovanja.

Potrebno je i poticati i stimulirati zajedničke projekte podizanja svijesti o zaštiti okoliša i razvoja zelenih radnih mjesta od civilnog društva i privrednih subjekata te organizirati kampanje i stimulirati debatu o politikama u ovoj oblasti, prema ugledu na postojeće inicijative.

Naš okoliš, naša budućnost, budimo odgovorni

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.