DIPLOMATSKA OFANZIVA

"Avaz" saznaje: Metju Palmer sutra ponovo stiže u Sarajevo, dolazi i Angelina Ajhorst

Sutra u Sarajevo stiže i direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Ajhorst

M. Aš.

Palmer: Bio u Sarajevu prije tri sedmice

Foto: Avaz


Specijalni izaslanik SAD-a za izbornu reformu u BiH, Metju Palmer (Matthew) sutra ponovo stiže u Bosnu i Hercegovinu. Palmer je prije tri sedmice bio u Sarajevu, kada je održao seriju razgovora s političkim liderima u BiH vezano za izmjene izbornog zakona.

Saznajemo da skupa Palmerom stiže i direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Ajhorst (Eichhorst). Ona je u telefonskim razgovorima s političkim liderima u BiH, prije tri dana apelirala na nastavak dijaloga, pronalaženje rješenja za trenutnu političku krizu i fokusiranje na reforme.

Za sada nije poznato s kim će sve Palmer i i Ajhorst obaviti razgovore. Ova posjeta dolazi u jeku političke krize, opasnih izjava Milorada Dodika o secesiji i vraćanjem nadležnosti sa države na entitete.

Ajhorst je tokom razgovora s liderima izrazila snažnu zabrinutost EU u vezi sa političkom situacijom u BiH i pozvala lidere da rade zajedno s više energije i pažnje na iznalaženju rješenja, kroz dijalog, kompromis i potpuni povratak u institucije BiH.

Naglasila je potrebu da se prestane sa razdornom i provokativnom retorikom i djelovanjem, što se odnosi i na preispitivanje jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Ona je ponovila nedvosmislenu podršku EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje, ističući da je što raniji dogovor o ustavnoj i izbornoj reformi od najveće važnosti.

Početkom narednog mjeseca u Sarajevo stiže i američki specijalni izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

NA VRH

Podijeli članak na