INTERVJU ZA FTV

Milanko Kajganić, v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH: Želim kvalitetne istrage i optužnice, a ne spektakle

Dvije ključne teme na kojima javnost insistira kada je u pitanju Tužilaštvo BiH su procesuiranje ratnih zločina i procesuiranje visoke korupcije

Kajganić: Već sam preduzeo korake na poboljšanju rada u Tužilaštvu BiH. Screenshot

FTV

26.10.2021

Je li čovjek zakona ili poslušnik i pijun Milana Tegeltije? Je li progonio generale Armije BiH i spriječio hapšenje Milomira Savčića koji je sada nedostupan organima gonjenja? Hoće li procesuirati visoku korupciju, kako se obračunati sa podobnim tužiocima i spektakularnim akcijama koje nemaju rezultate? Hoće li zaustaviti Dodika ukoliko krene s formiranjem paravojnih formacija i paralelnih institucija? Na ova ali i ostala pitanja otvoreno za Mrežu odgovara vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Milanko Kajganić.

Za početak kaže da je, kao i svi ostali zaposleni u Tužilaštvu BiH, profesionalac i da rade u skladu sa zakonom.

"Mi smo legalisti i nas ne interesuje pretjerano situacija kao situacija, nas interesuje da radimo u skladu sa propisima koji regulišu naš rad."

Ističe da ne vidi zašto bi bilo ko u pravosuđu BiH dopustio sebi bilo kakav pritisak ili uticaj bilo koje institucije ili pojedinca sa strane.


Kvalitetne istrage

"Već sam preduzeo korake na poboljšanju rada u Tužilaštvu BiH i radimo sve u skladu s tim da pred zakonima budu svi jednaki i da jednako postupamo prema svima."

Kajganić navodi da se nijednog trenutka neće libiti da preduzme sve mjere koje su potrebne protiv bilo koga, uključujući sve tužioce i sve zaposlene u Tužilaštvu BiH.

O procesuiranju visoke korupcije kaže: "Dvije ključne teme na kojima javnost insistira kada je u pitanju Tužilaštvo BiH su procesuiranje ratnih zločina i procesuiranje visoke korupcije. Ja sam i ovom odlukom gdje sam kolegicu Kajmaković postavio na mjesto rukovodica Odjela za organizovani kriminal, u čijem sastavu je i korupcija, krenuo da pokušamo da poboljšamo rezultate rada u tom dijelu. Već smo dogovorili da izvršimo i preraspodjelu tužilaca tako da pojačamo i taj odsjek za korupciju. Visoka korupcija je u fokusu Tužilaštva, međutim javnost mora biti svjesna i mora znati da nijedno tužilaštvo, pa ni Tužilaštvo BiH nisu organi koji će jedini moći da se izbore sa problemima kao što je visoka korupcija. Tu imamo policijske agencije i naravno sudove, odnosno Sud BiH pred kojim Tužilaštvo BiH postupa. U tom smjeru ću tražiti od policijskih agencija jače angažovanje na planu otkrivanja predmeta visoke korupcije. Obaviješten sam da ima određeno broj predmeta, međutim samo jedan predmet je formiran u Tužilaštvu BiH na osnovu izvještaja jedne od policijskih agencija u BiH."

Kaže da ne želi bilo kakve spektakle ili bilo kakvu demonstraciju sile tokom istrage ili predistražnih postupaka.

"Želim da dođemo do kvalitetnih informacija i da Tužilaštvo, zajedno sa policijskim agencijama, provede kvalitetne istrage i da podižemo optužnice pred Sudom BiH."


Nema nedodirljivih

Na pitanje hoće li biti nedodirljivih, Kajganić odgovara: "Pred zakonom smo svi jednaki. Ja ako budem to radio očekujem od kolega prema koijima ja budem pokušavao tako nešto eventualno da uradim, da oni mene prijave i da ja odgovaram za takve postupke jer to su nezakoniti postupci. Rukovodstvo je tu da obezbijedi tužiocima maksimalno moguće uslove za rad i da spriječi bilo kakav negativan uticaj. Tražiću od svih tužilaca da fokusiraju svoj rad na stare predmete i na najsloženije predmete, a sve probleme koje budu imali će iznositi svojim neposrednim rukovodiocima. Trenutno nas ima 58 tužilaca i smatram da je to jedna respektabilna snaga pravnička u BiH koja može sigurno da se izbori sa svakim pravnim problemom koji se desi i na koji naiđemo u svom radu. Nedodirljivih nema."

Ističe da je radio u Posebnom odjelu za ratne zločine i to samo na predmetima koji su mu bili dodijeljeni od strane rukovodilaca.

"Imao sam preko 30 predmeta. Nijedan tužilac u Posebnom odjelu za ratne zločine, odnosno u Tužilaštvu BiH, ne može da bira predmete, nego mu se oni dodijele. Sada se to radi automatski. Informacije da sam progonio samo generale Armije BiH nisu tačne. Nije tačno ni da sam zaustavio hapšenje Savčića."

Kajganić kaže da je imenovan u Tužilaštvo BiH za vrijeme kada je predsjednik VSTV-a bio Milorad Novković.

"Gospodina Tegeltiju poznajem s obzirom da živim u Banjaluci i smiješno je razmišljati o bilo čemu na način da neko može da utiče na moj rad. Ja sam profesionalac i apsolutno mi ne treba bilo kakav kontakt sa bilo kim van pravosuđa BiH."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.