SJEDNICA PARLAMENTA FBIH

Mašić: FBiH uplati tri puta više poreza od RS, kada će konačno neko otvoriti to pitanje na državnom nivou

Posebno aktueliziram ovo pitanje jer iz tog entiteta imamo proteklih sedmica koordinarani udar na državu Bosnu i Hercegovinu, rekao je Mašić

Damir Mašić. arhiv

Piše: L. Memčić

27.10.2021

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, u okviru zastupničkih pitanja, zastupnik SDP-a BiH Damir Mašić se osvrnuo na aktuelno pitanje o uplati indirektnih poreza Federacije BiH i RS. Napomenuo je da FBiH uplati tri puta više poreza od RS.



Neadekvano ponašanje

Paralelno sa sjednicom Predstavničkog doma održava se i sjednica Vlade FBiH što su zastupnici ocijenili kao neadekvatno ponašanje Vlade jer su ministri obavezni prisustvovati sjednicama Parlamenta. Ministri su se naknadno priključili sjednici.

- Na današnjoj sjednici osim federalnog ministra izbjeglih i raseljenih Edina Ramića, ne vidim nikoga iz Vlade Federacije. Svojim nedolascima pokazuju koliko im je stalo do Parlamenta FBiH. Najprije zbog indolentnosti Vlade FBiH i neodgovornog odnosa predstavnika Vlade FBiH u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH da je Federacija na godišnjem nivou oštećena na uštrb RS-a za barem 400 miliona KM. Uplate indirektnih poreza sa područja FBiH su tri puta više, nego uplaćeni porezi s područja RS. Posebno aktueliziram ovo pitanje jer iz tog entiteta imamo proteklih sedmica koordinarani udar na državu Bosnu i Hercegovinu, entiteta kojeg finansira Federacija BiH i tako godnama unazad - rekao je Mašić.

Redefinirati nepovoljne odnose

Istakao je da je pitanje usmjereno ka federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević.

- Kada će konačno neko otvoriti to pitanje na državnom nivou i redefinirati ove odnose nepovoljne za FBiH - pitao je Mašić.

Govorio je i o radu Porezne uprave FBiH.

- Dobijamo informacije da Porezna uprava na terenu u nenaseljeni dijelovima FBiH gdje nema gotovo nikakve radne snage, kontrolira ugovore o djelu. Pitanje za Vladu FBiH je koliko je u Vladu FBiH, u ministarstvima u ovom trenutku zaposlenih po ugovoru o djelu. Je li Porezna uprava kontrolisala ugovore o djelu u Vladi FBiH, ministarstvima - rekao je Mašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.