POSEBNA SJEDNICA

Dodik pozvao poslanike NSRS: Moramo biti okupljeni oko srpskog jedinstva

Naše djelovanje je transparentno i javno okrenuto poštovanju slova Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, rekao je Dodik

Milorad Dodik. Printscreen

Piše: Fu. M.

27.10.2021

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je Republika Srpska garant opstanka i slobode ne samo za srpski, već i sve druge narode koji žive na ovim prostorima.

Obraćajući se na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, Dodik je izrazio nadu da će na današnjoj sjednici biti potvrđeno jedinstvo i dosadašnji stavovi po pitanju odbrane interesa ovog bh. entiteta.

- RS nema skrivene namjere. Naše djelovanje je transparentno i javno okrenuto poštovanju slova Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, ali prije svega zaštiti nadležnosti interesa Republike Srpske, naroda koje predstavljamo i od kojeg mi je ukazao povjerenje bez obzira u kojoj se političkoj stranci nalazimo - istakao je Dodik. prenosi Srna. 

On je rekao da su predstavici RS-a opredijeljeni za budućnost RS kao uspješne i stabilne na principima na kojima počiva Dejtonski mirovni sporazum, izgradnji mira i stablnosti u zajednici koja funkcionira i u kojoj će se poštovati prava svih konstitutivnih naroda kroz dijalog i kompromis bez, kako je rekao, bilo kakvih primjesa intervencionizma sa strane.

- Taj intervencionizam je doveo do toga da četiri stranca u BiH u kontinuitetu destabilizuju BiH do mjera totalne nefunkcionalnosti - rekao je Dodik.

On je rekao da je Dejtonski sporazum Republici Srpskoj dao sve potrebne elemente državnosti - teritoriju, nadležnosti, institucije.

- Zato moramo biti okupljeni oko srpskog jedinstva u sadašnjim teškim i delikatnim okolnostima kada imamo pritiske kao nikada ranije. Moramo više nego ikada boriti se za očuvanje Republike Srpske, poštovanje slova Dejtona kako se RS ne bi otrglo ono što ima i kako bi joj se vratilo ono što je imala, a što joj je oteto - istakao je Dodik.


O sporazumima

On je istakao je da je na osnovu usaglašenih stavova srpskih političkih lidera osporio na sjednici Predsjedništva BiH odluke o kojima danas raspravlja Narodna skupština Republike Srpske.

On je rekao da je među tačkama koje se odnose na međunarodne sporazume, a na koje je pokrenut vitalni interes i odluka o prihvatanju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Turske o uzajamnoj zaštiti i razmjeni tajnih podataka koji se odnose na Sporazum u oblasti odbrambene industrije.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske dostavilo je 7. jula mišljenje kojim se izjasnilo o predmetnom sporazumu i u kojem je navedeno da je istim uređena oblast entitetskih prerogativa i da nisu ispoštovane procedure koje su propisane Zakonom o zaključivanju međunarodnih ugovora BiH - rekao je Dodik u Narodnoj skupštini.

Obrazlažući odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o posudbi između Austrije i BiH, Dodik je rekao da je MUP ukazao na činjenicu da taj akt nije prihvatljiv jer institucije Republike Srpske nisu bile uključene u proces pregovaranja iako se pitanjem migracija bave i entitetske institucije i daju aktivan doprinos ovom problemu.

- Predmetni sporazum je u suprotnosti sa zaključkom Vlade Republike Srpske, koja je konstatovala da na teritoriji Republike Srpske, uključujući i privatne posjede, ne postoje uslovi i kapaciteti za smještaj i zbrinjavanje migranata -rekao je Dodik.

On je ukazao i na odluku o davanju odobrenja za potpisivanje zajedničke izjave nasljednica SFRJ o sporvođenju projekta digitalizacije arhivske građe bivše zajedničke države.

Direktor Arhiva BiH, naveo je Dodik, dostavila je mišljenje o predmetnom pitanju u kome je istaknuto da Arhiv Jugoslavije posjeduje najveći broj dokumenata i građe koja je od interesa za sve ostale zemlje SFRJ i da se za sada ne razmatra pitanje potpisivanja ovakve izjave.

Želimo saradnju sa svima

- Pozivam vas da jasno pokažemo da su nam Republika Srpska, naš narod i njegovi interesi najvažniji. Želimo saradnju sa svima, dobre i prijateljske odnose, ali da nismo spremni da gubimo nadležnosti stinim podvalama i podmetanjima - rekao je Dodik obraćajući se na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

Dodik je istakao da je zajednički cilj bolje i zdravije društvo i svjetlija budućnosti svih u Republici Srpskoj i BiH, te da se odluke donose dogovorom, a ne narušavanjem nadležnosti, raznim preglesavanjem, a još manje međunarodnim intervencionizmom i pritiscima.


Posebna sjednica NSRS u toku. Agencije

Dodik rekao je da je opozicija dobila nalog iz Sarajeva da opstruiše posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske.

Replicirajući šefu kluba poslanika SDS-a Miladinu Staniću u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Dodik je rekao da "Stanić bezočno laže i izmišlja priče o navodnom kriminalu njega i njegove porodice".

- Nemam nijednu presudu suda da sam kažnjen za bilo kakav kriminal, a Stanić je opčinjen mržnjom - istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je institucionalno važno da Narodna skupština Republike Srpske donosi konačne odluke o pitanjima na nivou BiH.

On je rekao da nisu tačne tvrdnje opozicije da je on u toku noći zakazivao sjednicu Narodne skupštine, već da je sjednicu u skladu sa poslovnikom zakazala Narodna skupština.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.