CRVENA OLOVKA

Politički analitičar i profesor Enver Kazaz: Dodik se uplašio, ostavljen je na cjedilu

On u osnovi nastavlja Karadžićevu politiku, istakao je

H. J. I.

Gost ovosedmičnog izdanja emisije "Crvena olovka" bio je politički analitičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Enver Kazaz.

U toku intervjua, Kazaz se osvrnuo na trenutnu situaciju u BiH, blokadu institucija, dolazak međunarodnih predstavnika u našu zemlju, najavljene sankcije...

Dodik nastavlja Karadžićevu politiku

U toku intervjua, Kazaz se osvrnuo i na retoriku Milorada Dodika.

- Dodik vrlo precizno, u jednom momentu, kao da mu izleti, a njemu često izlijeće ponavlja Karadžićevu rečenicu i nastavlja njegovu politiku u osnovi, bez prakse ratnih zločina i bez prijetnji ratom, a ta rečenica glasi da je ratni cilj Srba u BiH bio samostalna Republika Srpska. To je kao da se nama obraća lično Karadžić. Ali, on je sada uplašen i ostavljen na cjedilu – istakao je Kazaz.

Izetbegovićev politički poraz

Na pitanje urednice i voditeljice Helene Javor – Ibrahimbegović kako komentira izjavu Bakira Izetbegovića da mu „neće pasti kruna s glave“ ako ode u Beograd na sastanak sa Vučićem, Kazaz je istakao da je sam taj poziv Izetbegovićev politički poraz.

- Bože me sačuvaj izraza gospodina Izetbegovića. Očigledno je da su njemu važne krune, kraljevske pozicije. Od same fraze pa nadalje radi se o zbiru gluposti. Naravno da je važno razgovarati ali je važniji kontekst u kojem se razgovori odvijaju i važniji je cilj tih razgovora. Ja da sam lično na mjestu gospodina Izetbegovića ne bih čekao Vučićev poziv da mu idem na noge u Beograd, nego bih ga pozvao u Predsjedništvo u Sarajevo, ugostio ga i otvorio razgovore. To je gospodin Izetbegović trebao učiniti još prije nekoliko mjeseci i ovo sad je njegov čisti politički poraz – izjavio je Kazaz.

Uvrijeđene mlade

Kazaz je istakao da je trenutna situacija u BiH najveća kriza od Dejtona.

- Gospodin Komšić i gospodin Izetbegović se ponašaju kao uvrijeđene mlade u situacijama velike krize. Njih dvojica su kvazi patriote. Ovo je najveća kriza od Dejtona do danas. Racionalnost je najvažnija. Pregovara se i u ratu. Ne može meni gospodin Komšić kao član Predsjedništva govoriti da ne želi da ide na samit Pokreta nesvrstanih u Beograd zbog Vučićevog nekakvog ponašanja i govoriti da se Tito okreće u grobu zbog Vučića – zaključio je Kazaz.

Kompletan intervju pogledajte na Avaz TV.

NA VRH

Podijeli članak na