POSJETE

Suljović u Sandžaku: S razlogom su Bošnjaci važan faktor u Republici Srbiji

Veoma jasno smo kazali, ono što je najneophodnije u ovom trenutku je bošnjačko jedinstvo svih političkih, naučnih, kulturnih i obrazovnih institucija u kojima Bošnjaci djeluju, kazao je Suljović

Suljević i Biševac tokom sastanka. Anadolija

N. Aj. / Anadolija

27.10.2021

Amel Suljović, savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, sastao se danas u Novom Pazaru sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem. Centralne teme razgovora Suljovića i Biševca odnosile su se na trenutnu političku i ekonomsku situaciju u gradu i regiji, ali i na druga aktuelna pitanjima koja mogu dati doprinos unapređenju saradnje i realizacije projekata u različitim oblastima, javlja Anadolu Agency (AA).

Suljović će tokom dvodnevnog boravka u Sandžaku imati niz susreta sa čelnicima važnih ustanova u opštinama Tutin i Sjenica te u Gradu Novi Pazar. Prvi u nizu organizovan je u Gradskoj upravi Novog Pazara.

Očigledan progres

- Konstatovali smo da je veoma važno uspostaviti što bližu i što bolju komunikaciju između Bosne i Hercegovine i naših ljudi u Sandžaku. Veoma mi je važno, i ono što je vidljivo je da su Bošnjaci u Sandžaku u jednom očiglednom progresu. Naše institucije ovdje jačaju, to su Bošnjačko nacionalno vijeće i druge naučne i kulturne institucije. S ovog našeg sastanka upućene su veoma zdrave poruke. Veoma jasno smo kazali, ono što je najneophodnije u ovom trenutku je bošnjačko jedinstvo svih političkih, naučnih, kulturnih i obrazovnih institucija u kojima Bošnjaci djeluju.

Najvažnije je to jedinstvo sada produbiti i učvrstiti. Iz ovakvih naših susreta realizovat će se konkretni projekti čijoj ćemo realizaciji značajno doprinijeti. Iz razgovora sa gradonačelnikom Biševcem saznao sam puno toga, posebno me raduje taj multietnički kontekst koji ovdje postoji. S razlogom su Bošnjaci važan faktor u Republici Srbiji i oni to trebaju biti. Ono što me ohrabruje i što je veoma značajno, različite političke opcije u Sandžaku imaju u vidu ono što je najvažnije, a to je bošnjačko jedinstvo. Različiti politički stavovi, poruke, inicijative, ni na koji način ne stoje na putu onome što je zajednički interes, a to je kompletan napredak ovog regiona. Takvim zdravim porukama, inicijativama i projektima mi ćemo dati institucionalnu podršku - rekao je Suljović.

Kontakti i dobri odnosi

Za prvog čovjeka Novog Pazara, Nihata Biševca, svaka inicijativa o saradnji i unapređenju odnosa sa ustanovama i bratskim narodom Bosne i Hercegovine je dobrodošla.

- Želimo što više ovakvih susreta kako bi imali kontakte i dobre odnose sa institucijama u Bosni i Hercegovini. Razgovarali smo o institucionalnoj saradnji na poljima kulture i sporta, oni u najvećoj mjeri spajaju ljude. Mnogi kulturni projekti do sada su realizovani, gostovali su u Novom Pazaru i Sarajevska filharmonija i mnoga pozorišta iz Bosne i Hercegovine. Takvu saradnju želimo da unaprijedimo kako bi građanima priuštili kvalitetne sadržaje. Želja nam je da svoju publiku u Bosni i Hercegovini nađu i naši glumci, umjetnici, slikari i sportisti, da predstavimo naše potencijale. Na nedavno završenom Festivalu sportskog filma u Sarajevu, tamošnjoj javnosti smo kroz jedan film predstavili naša sportska dostignuća. Zahvalan sam za ovu inicijativu i posjetu i veoma se radujem narednim koracima koje ćemo preduzeti ka unapređenju i intenziviranju saradnje - istakao je Biševac.

Suljović je tokom dana u Novom Pazaru održao i sastanak sa rukovodstvima kulturnih ustanova, a obišao je novopazarski muzej “Ras“ i Kulturni centar i biblioteku “Dositej Obradović“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.