SARAJEVO

Šmit se danas obraća poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Šmit je ranije zatražio dopuštenje za obraćanje na sjednici kada bi trebao govoriti i o aktuelnoj političkoj situaciji

A. Ka.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit

Foto: Fena


Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt) obratiti će se danas poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Dogovorio je to Kolegij Predstavničkog doma, a novinarima je tu informaciju potvrdio predsjedavajući Doma Denis Zvizdić, izražavajući nadu da će Šmit na toj sjednici iznijeti strategiju daljnjeg djelovanja u Bosni i Hercegovini.

Ranije zatražio dopuštenje za obraćanje

Šmit je ranije zatražio dopuštenje za obraćanje na sjednici kada bi trebao govoriti i o aktuelnoj političkoj situaciji.

Međutim, u BiH još traje blokada rada bh. institucija budući da politički predstavnici bh. entiteta RS koji su izabrani u državne institucije odbijaju učestvovati u radu institucija nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) nametnuo izmjene Krivičnog zakona kojima je zabranjeno veličanje genocida i ratnih zločinaca.

Narodna skupština RS donijela je i zaključke u vezi s tim kojima se odbija rad u bh. institucijama dok se "pitanje nametnutog Inckovog zakona ne razriješi", a upravo na te zaključke pozivaju se i politički predstavnici pozicije i opozicije u Predstavničkom domu.

Oni nisu prethodno prisustvovali ni sjednici Doma. Poslanici SNSD-a i Srpskog kluba prisustvovali su samo dijelu sjednice na kojem je razmatrana inicijativa za smjenu državnog ministra obrane Sifeta Podžića, dok Klub poslanika SDS-PDP-DNS nije učestvovao u radu sjednice Predstavničkog doma.

Odobreno obraćanje

Najavili su i da neće prisustvovati ni današnjoj sjednici, dok su neki od njih kazali da će to značiti da će se Šmit ustvari obratiti predstavnicima Federalnog parlamenta.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać navela je na Twitteru da je Prošireni kolegij Doma odluku kojom je odobreno obraćanje Šmita donio "mimo svoje nadležnosti".

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik nekoliko puta je kazao da RS ne priznaje imenovanje Šmita za visokog predstavnika u BiH jer ga nije potvrdio Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) službeno su 27. maja imenovali Šmita za visokog predstavnika, nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka. Zvanično je dužnost preuzeo 1. avgusta.

NA VRH

Podijeli članak na