SASTANAK KOD PALMERA

Izetbegović: Pozivam probosanske stranke i patriote da dokažemo da rješenje nije linija manjeg otpora

U rezidenciju je stigao i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a. Čović nije davao izjave novinarima prije sastanka

A. Ka.

Izetbegović se obratio novinarima prije sastanka

Foto: Avaz


U rezidenciji američkog ambasadora u BiH u Sarajevu počeo je sastanak specijalnog izaslanika SAD-a za izbornu reformu Metju (Matthew) Palmera i direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angeline Ajhorst (Eichhorst) sa delegacijom SDA na čelu sa predsjednikom Bakirom Izetbegovićem.

Izetbegović je novinarima prije sastanka kazao kako su se stvari svele na razgovore i pregovore o Predsjedništvu BIH i državnom i federalnom domu naroda.

- Kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, tu je sve urađeno po Ustavu i zakonu, i to je virtualni problem. Kada su u pitanju domovi naroda, tu se ne radi ni po ustavu ni po zakonu. I kada nije blokiran Dom naroda BiH, onda se obaraju zakoni, namjerno se provocira kriza četvrtu godinu, a kada je u pitanju Dom naroda FBiH, HDZ je iskoristio da poništi izbornu volju građana Federacije BiH – rekao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je istakao da pored "ozbiljna dva problema koja se odnose na domove naroda prijatelji iz međunarodne zajednice, medijatori, ipak su se odlučili da se fokusiraju na virtualni problem".

- Dva realna problema stavljaju se za sada u stranu. Krenuli su linijom manjeg otpora i trebat će ih uvjeriti da ono što ide na račun probosanskih stranaka, patriota u BiH nije linija manjeg otpora. Da bih to postigao, ja ne smijem biti sam i pozivam sve probosanske stranke u Parlamentu da zajedno sa nama, sa SDA, dokažemo međunarodnoj zajednici i partnerima u BiH i na Balkanu da probosanski front nije linija manjeg otpora – poručio je Izetbegović.

U rezidenciju je stigao i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a. Čović nije davao izjave novinarima prije sastanka.

Više o temi Bakir Izetbegović

KOMENTAR DANA
Poglavica Bakir
NA KIOSCIMA ŠIROM BIH
Danas u "Dnevnom avazu" čitajte: Bakir traži ispomoć
NA VRH

Podijeli članak na