AVAZ NA LICU MJESTA

Izetbegović nakon sastanka s Palmerom i Ajhorst: Meni se žuri da postignemo sporazum, DF je već spreman

Ne idem najvjerojatnije u Beograd, ali razgovarat ćemo nekad i negdje, međunarodna zajednica mora jasno poslati signal da Dodik ne smije da ovo radi, rekao je Izetbegović

Izetbegović: Dokazao sam da probosanska strana neće ići linijom manjeg otpora. E. Halimić

Piše: E. Halimić

28.10.2021

U rezidenciji američkog ambasadora u BiH u Sarajevu održan je sastanak specijalnog izaslanika SAD-a za izbornu reformu Metju (Matthew) Palmera i direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angeline Ajhorst (Eichhorst) sa delegacijom SDA na čelu sa predsjednikom Bakirom Izetbegovićem.

Nakon sastanak Izetbegović je rekao da je pokazana spremnost prijatelja iz međunarodne zajednice da ozbiljno razgovaraju i da se traži srednje rješenje.

- Ono što smo imali u najavama bilo je da će to ići na račun probosanskog bloka u BiH. Dakle, mislim da sam uspio da im dokažem da to neće biti linija manjeg otpora nego tvrđeg. Tako da će se morati naći srednje rješenje sve četiri strane. Svi će morati da naprave manji ustupak - rekao je Izetbegović.

Dodik probleme gura dalje

Dodao je da mu je Palmer pojasnio ideju u vezi Doma naroda na državnom nivou gdje bi se brisali prefiksi.

- To je zanimljivo, vidjet ćemo s pravnicima SDA šta će biti naš odgovor. U prvi mah sam mislio da se radi o lapsusu, ali ako on misli da je to ozbiljna ideja o tome se onda mora razmišljati. Što se tiče postupaka Milorada Dodika, on probleme gura dalje i sve manje ima potporu među srpskim narodom. I na kraju ove njegove politike će zaustaviti narod u RS, ne samo opozicija, nego i oni koji su uz njega. Očigledno je da odgovor nije onakav kakav on misli. Te nacionalne teme i ta priča svaki put pred izbore je umorila narod i njegove saradnike. Vidjeli ste kako su mu ljudi počeli odgovarati, on godinama vrijeđa narod - rekao je Izetbegović.

Na pitanje novinara kako komentira navode Palemra koje je iznio u pismu da SDA i DF treba distancirati Izetbegoviće kaže da to ne može komentirati.

- Fokusirali smo se na ono što je realno u ovom času. Ide se linijama manjeg otpora, a naše je da dokažemo da probosanska strana nije ona strana kojom se može ići linijom manjeg otpora - kaže Izetbegović.

Najvjerovatnije neće ići u Beograd

Komentirao je i prijedlog koji je SDA poslala probosanskim strankama.

- To je prijedlog koji je nekad ranije sačinjen i koji je u međuvremenu modificiran. Meni se ponajviše žuri da postignemo sporazum. Očekujem da drugi ili prihvate onakav papir ili da kažu šta o njemu treba mijenjati ili popraviti. Za sada imamo usmeni dogovor SDA i SDP-a, mislim da je i DF već spreman. Sa gospodinom Bijedićem sam jučer razgovarao. Desila se greška i njegova stranka je greškom bila izostavljena i izvinio sam se zbog toga. Narod i pravda nije dio Parlamentarne skupštine - rekao je Izetbegović.

Rekao da najvjerovatnije neće ići u Beograd, ali da je otvoren za razgovore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.