S DODIKOM NA PALAMA

Emir Kusturica, u društvu s Dodikom, pitao novinarku "Avaza": "Jesi li ti špijun?"

Jugoslavije ne bi bilo bez Prvog srpskog ustanka... Niko na ovim prostorima ne bi govorio jezikom kojim govori, nego bi svi govorili njemački, engleski..., kazao je Kusturica prisutnima. Ipak, riječ “špijun” jednako odvaja na svim jezicima

Piše: Elameri Škrgić

28.10.2021

- Jesi li špijun – okreće se Emir Kusturica prema novinarki “Dnevnog avaza”.

- Jesam, koliko je svaki novinar strani špijun – novinarka je odgovorila.

- Odakle si?

- Iz Sarajeva.

- Kojeg Sarajeva?

- Sarajeva.

- Kojeg?

- Stanujem na Mejtašu.

- Gdje radiš? Za koga radiš?

- Navijam za Želju.


Poklonio 10 filmova

Ovako je tekao razgovor između Emira Kusturice, kontroverznog reditelja, i naše novinarke u Domu kulture na Palama. Tokom reporterskog zadatka smo imali punu pažnju trojice tjelohranitelja iz pratnje političara i reditelja. Milorad Dodik i Kusturica su najavljivali i obećavali.

- Do Nove godine ćemo nabaviti neophodne uređaje za prezentaciju zarad višeg tehnološkog nivoa rada – izjavio je Dodik prisutnim novinarima.

Kusturica je ovoj ustanovi kulture poklonio svojih deset digitaliziranih filmova.

– Na vrlo građanski način želim zahvaliti srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku što se bori za našu kulturu i što ne da da nam iščupaju korijene. Mislim da je ovih 10 filmova dio tog korijenja i da se za njega treba što čvršće držati – kazao je Kusturica.


Kusturica na Palama. E. Škrgić

Riječ “špijun” bi bila jednaka i na ostalim jezicima

Kusturica je dodao da tih 10 digitaliziranih filmove ima ono praktično što je neophodno da se ne bi zaboravila prošlost jer ta prošlost je vezana za Jugoslaviju.

- A ta zemlja ne bi bila moguća da nije bilo Prvog srpskog ustanka i da nije bilo proboja Solunskog fronta, tako da niko na ovim prostorima ne bi govorio jezikom kojim govori, nego bi svi govorili njemački ili druge jezike - rekao je Kusturica danas.

Riječ “špijun” bi bila jednaka i na ostalim jezicima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.