NOVI SASTANAK

Šmit u Predsjedništvu BiH: Institucije BiH moraju biti deblokirane i funkcionirati u punom kapacitetu

Naglasio je da je otvoreni dijalog između lidera i političara imperativ za smanjivanje tenzija, te je istakao potrebu da se svi predstavnici bezuslovno vrate u državne institucije i deblokiraju njihovu funkcionalnost

Sastali se Komšić, Šmit i Džaferović. OHR

N. Aj.

28.10.2021

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) sastao se sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem kako bi s njima razgovarao o trenutnim izazovima s kojima se zemlja suočava i potencijalnim rješenjima, saopćeno je iz OHR-a.

U tom kontekstu, izrazio je spremnost šire međunarodne zajednice da pruži svoju pomoć, ali je naglasio da je otvoreni dijalog između lidera i političara imperativ za smanjivanje tenzija, te je naglasio potrebu da se svi predstavnici bezuslovno vrate u državne institucije i deblokiraju njihovu funkcionalnost.

Sa današnjeg sastanka. OHR

Visoki predstavnik je naglasio da teško stečeni mir i napredak postignut tokom posljednjih 26 godina ne može biti doveden u pitanje, a svi izabrani političari trebaju poštivati položenu zakletvu i obećanja data građanima kada su se obavezali da će raditi u njihovom najboljem interesu.

Komšić i Džaferović su ponovili podršku radu i angažmanu visokog predstavnika Kristijana Šmita.

Poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, državnih institucija, dostignute razine reformi, presuda međunarodnih i domaćih sudova i imenovanja u Ustavnom sudu su ključni za budućnost Bosne i Hercegovine.

Rečeno je da institucije Bosne i Hercegovine moraju biti deblokirane i funkcionirati u punom kapacitetu, kako bi se nastavilo sa ispunjenjem ustavnih obveza i euroatlantskim putem zemlje.

Na sastanku je razgovarano i o proaktivnoj ulozi OHR-a i ostatka međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik Šmit je potvrdio opredijeljenost zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i dostignute razine reformi.

Na evropskom putu je potrebno sprovesti neophodne reforme, ojačati vladavinu prava i poštivanje zakona, kako bi se poboljšao kvalitet života svih građana Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.