OTVORENO ZA "AVAZ"

Josip Juratović, poslanik Bundestaga: Nacionalistička trojka Izetbegović, Čović i Dodik ima "Sanader sindrom"

Politiku U BiH ne vode izabrani predstavnici naroda već trojica vođa stranaka s nacionalnim predznakom, koji idući jedni drugima na ruku čine sve da se zadrži status quo, kaže Juratović

Juratović: Finansijsku pomoć uvjetovati demokratskim promjenama. Avaz

Piše: A. Bajramović

29.10.2021

Poslanik njemačkog Bundestaga i europarlamentarac Josip Juratović prije nekoliko dana posjetio je BiH gdje se susreo i sa poslanicima iz Grupe prijateljstva Parlamentarne skupštine BiH za zapadnu Evropu. U intervjuu za „Avaz“ Juratović govori o razmjerama krize u našoj zemlji, glavnim krivcima, ali i načinima izlaska iz ćorsokaka

Politički kriminal

Koliko je kriza u BiH ozbiljna i kuda nas sve ovo vodi?

- U BiH je nažalost sve ozbiljno i neozbiljno u isto vrijeme. Politiku ne vode izabrani predstavnici naroda već trojica vođa stranaka s nacionalnim predznakom, koji idući jedni drugima na ruku čine sve da se zadrži status quo u BIH, jer su svjesni činjenice da je svaka promjena i njihov kraj. Zbog takve politike BIH ni u snu ne može razmišljati o tome da će jednoga dana ući u red modernih demokratskih država Evrope. Politički put BiH mora preći s nacionalističkog kolektivizma, koji isključivo služi za prikrivanje političkog kriminala, u pravni sistem jednakih građana na cjelokupnoj teritoriji BIH. Na temeljima osnovnih ljudskih prava i sloboda koji su u isto vrijeme temelji demokratskog sistema članica EU, a koje nažalost u međuvremenu pojedine zemlje kao što su Poljska i Mađarska napuštaju.

Zalažete se za demokratske reforme u BiH, ali i da se zapadnom Balkanu pokaže jasna perspektiva. Šta to konkretno znači?

- Da bi demokratske reforme uspjele mora i međunarodna zajednica krenuti s novom strategijom. Strogo se držati temelja demokratskih vrijednosti, a ne s njima trgovati radi tobožnjega mira i stabilnosti i time sebi dozvoliti da budu ucjenjivani ili da su dio kafanskih sastanaka. To odgovara samo toj nacionalističkoj trojci. Politika EU mora jasno izraziti da želi BiH u svojim redovima, a ne da u zamjenu finansira postojeće stanje i time izdaje istinske demokrate u BiH. Međunarodna zajednica i EU finansijsku pomoć moraju strogo uvjetovati demokratskim promjenama, a u suprotnom treba finansijske slavine zatvoriti, te ukinuti plaće parlamentarcima koji blokiraju rad Parlamenta.

Mogu li reforme sprovesti političari koji ih godinama odlažu ili BiH udaljavaju od EU?

- Nacionalistička trojka koju čine Izetbegović, Čović i Dodik godinama hara Bosnom i Hercegovinom, uz pomoć svojih marioneta i političkih prolaznika koji na parlamentarnoj pijaci trguju glasovima. Nacionalistička politika se može mijenjati samo voljom naroda, jer oni sami neće mijenjati sistem. Svi u glavi imaju takozvani Sanader sindrom. Svjesni su da će demokratizacijom društva i uspostavom pravnog sistema mnogi od njih, zbog korupcije, biti lišeni slobode. Zato će učiniti sve da pomognu jedni drugima da ostanu na vlasti i da se ništa ne promijeni.


Osuda kriminalaca

Grupa poslanika Evropskog parlamenta zatražila je snažniji angažman međunarodne zajednice i visokog predstavnika, pa i kažnjavanje onih koji ugrožavaju ustavni poredak BiH. Podržavate li takve inicijative?

- Najpogubnije za situaciju u BIH je kada se parlamentarci izvana postavljaju kao odvjetnik jedne strane ili pak traže da se sankcionira jedna strana. Ta grupa parlamentaraca mora imati nepristrasan pristup, onda je ona vjerodostojna. Na Balkanu, a pogotovo u BiH, odnosi se mogu riješiti na način da se osude kriminalci i zločinci u isto vrijeme na sve tri strane, te da se istaknu i pomognu iskreni demokrati na sve tri strane i kod ostalih. Ako žele znati kako to na Balkanu funkcionira onda neka se obrate mladoj gradonačelnici Sarajeva, ona će im objasniti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.