SJEDNICA HDZ-A 1990

Cvitanović: Nema promjena izbornog zakona bez Doma naroda i Predsjedništva BiH

Što se tiče političke krize, pozivamo sve da se odblokiraju procesi u BiH, da damo ovoj državi da krene naprijed i da živi, poručio je Cvitanović

Piše: D. Pucar

29.10.2021

Ilija Cvitanović. D. Pucar

Nema mijenjanja Izbornog zakona dok u njima nije sadržan Dom naroda i Predsjedništvo BiH, poručili su danas iz HDZ-a 1990, nakon konstituirajuće sjednice predsjedništva stranke u Travniku.

Naime, kako je kazao predsjednik stranke Ilija Cvitanović, procesi u državi moraju biti odblokirani, izborni zakon promijenjen, a građani se moraju okrenuti životnim temama.

- Što se tiče političke krize, pozivamo sve da se odblokiraju procesi u BiH, da damo ovoj državi da krene naprijed i da živi. Dvije su blokade, jedna iz Sarajeva, jedna iz Banja Luke, jedna je separatistička, jedna unitaristička. Da provedemo presudu Ustavnog suda, promijenimo Izborni zakon sukladno presudi Ustavnog suda, a ove iz RS pozivam da odblokiraju procese, da se vrate u institucije gdje se trebaju donositi odluke i da damo mogućnost ovoj državi i svim njenim građanima, da se okrenemo životnim temama i borbi protiv iseljavanja, kriminala i korupcije, damo prigodu mladim ljudima jer jedino oni mogu donijeti novu dimenziju odnosa u BiH, dimenziju međusobnog uvažavanja - rekao je Cvitanović.


Održana konstituirajuća sjednica predsjedništva HDZ 1990. D. Pucar

Dodao je da sve ovo znači da se stranka nikada neće odreći niti jednog dijela BiH.

- Nećemo se nikada odreći ni središnje Bosne, RS, jer smo konstitutivan narod u BiH. Također, želim poručiti onima koji pregovaraju u ime hrvatskog naroda, našu potporu imaju dok se drže onoga što smo zajedno zaključili, a to je da nema promjena Izbornog zakona dok u njima nije sadržan i Dom naroda i Predsjedništvo. Ako neko misli mijenjati izborni zakon samo u dijelu Predsjedništva, u nama će imati najveću oporbu. Nismo zaboravili spomenuti i inzistirat ćemo na tome da Vijeće naroda u RS moraju predstavljati legitimni predstavnici svih naroda - kazao je Cvitanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.