ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Dodik nakon sastanka s Palmerom i Ajhorst: Rekli smo im da poštujemo teritorijalni integritet BiH

Mi nismo prepreka za proces izmjene Izbornog zakonodavstva BiH, rekao je Dodik

Dodik nakon ststanka s Palmerom i Ajnhorst. L. Memčić

Piše: L. Memčić

29.10.2021

Završio je sastanak člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Nenada Stevandića, predsjednika Ujedinjene Srpske i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, s Metjuom Palmerom (Matthew), izaslanikom SAD za izbornu reformu BiH, i Angelinom Ajhorst (Eichhorst), direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS).

- Bila je jedna ideja koja je došla od strane međunarodnih predstavnika da razgovorom i dijalogom uradimo nešto. Ovo je bila prilika da svi mi iz RS kažemo da poštujemo teritorijalni integritet i da to nije upitno te da ni jedan naš plan ne sadrži nešto takvo slično da ugrozi neki teriotijalnio integritet. Poštujemo i taj međunarodni suverenitet, ali jednako tražimo da se poštuje suverenitet RS. Mislim da je bilo važno da im predočimo neka naša viđenja i to smo učinili. Mi nismo prepreka za proces izmjene Izbornog zakonodavstva BiH - rekao je Dodik.

Dodao je da ono što se Bošnjaci i Hrvati dogovore, oni će to podržati.

- Mi smo savršeno dobri momci - rekao je Dodik.

Također istakao je da je sagovornike upoznao s namjerama da RS vrati nadležnosti s BiH na ovaj entitet.

- Ovdje se radi o  Ustavu. BiH ima svoj Ustav. Kada ga malo pročitate, onda vidite da mi nikakve nadležnosti ne oduzimamo BiH. Sve što po Ustavu pripada BiH niko ne dira, BiH sve što ima po Ustavu imat će i dalje, a što se tiče prenesenih, otetih nadležnosti od RS, mi imamo pravo na te nadležnosti i mi ćemo ih vratiti - kazao je Dodik.

Dodao je i da SNSD ostaje pri stavu o direktnom izboru člana Predsjedništva iz RS.

- Naravno da smo za direktan izbor i da stoji odredba u kojoj će se birati srpski predstavnik u Predsjedništvu, kao što treba i u FBiH da se bira bošnjački i hrvatski predstanvik u Predsjedništvu BiH.

Na kraju je dodao i da bivši visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) nije imao pravo da nametne zakon o negiranju genocida.

- To je blefiranje svih njih koji podržavaju to što je radio visoki predstavnik i došlo je vrijeme za naplatu - zaključio je Dodik.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.