NADBISKUPSKA REZIDENCIJA

Kardinal Vinko Puljić upozorio na egzodus Hrvata: Nije uspostavljen mir utemeljen na pravdi i jednakopravnosti

Kazao je kako je Bosna i Hercegovina specifična zemlja i po tome što se velikim dijelom poklapaju vjerska i nacionalna pripadnost

Kardinal Vinko Puljić. Arhiv

N. Aj.

30.10.2021

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić primio je u petak u nadbiskupskoj rezidenciji u Sarajevu japanskog ambasadora u BiH Makota Itu.

Kako se navodi, u otvorenom razgovoru kardinal Puljić je zahvalio japanskom veleposlaniku Itu na posjetu i otvorenosti za suradnju. Ukratko ga je upoznao s historijom Bosne i Hercegovine i s aktualnim položajem katolika koji su u ogromnoj većini Hrvati.

Podsjetio je da je Vrhbosanska nadbiskupija prije nedavnog rata imala više od 500.000 vjernika i da je njihov broj u ratu i poraću opao na oko 180.000 što je jako veliki pad u odnosu na ukupan broj katolika u BiH.

Kardinal Puljić kazao je kako je Bosna i Hercegovina specifična zemlja i po tome što se velikim dijelom poklapaju vjerska i nacionalna pripadnost.

Dodao je i da se etnička slika BiH velikim dijelom promijenila posebno tokom nedavnog rata kada je veliki dio stanovnika prognan i otišao u izbjeglištvo ili je napustio ovu zemlju u poraću radi nemogućnosti zaposlenja i trajnih političkih napetosti.

Istaknuo je da je Dejtonskim sporazumom zaustavljen rat, ali da do danas nije uspostavljen mir utemeljen na pravdi i jednakopravnosti. Spomenuo je da je danas situacija i politički i pravno vrlo složena što za posljedicu ima odlazak posebno mladih ljudi s njihovih ognjišta jer ne vide budućnost u ovoj zemlji, prenosi KTA.

Ambasador Ito je zahvalio je kardinalu Puljiću na srdačnoj dobrodošlici i na upoznavanju sa životom i trenutnim stanjem stanovnika u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.