UHAPŠEN U SARAJEVU

U Njujorku počinje suđenje Mirsadu Kandiću koji je regrutirao 20.000 pripadnika ISIL-a

U oktobru 2017. deportiran je u SAD, gdje je već bila podignuta optužnica zbog sumnje da je jedan od najtraženijih saradnika tzv. Islamske države

Kandić u Sudu BiH. SCREENSHOT

Piše: E. Ma.

30.10.2021

U Njujorku počinje suđenje Mirsadu Kandiću koji je regrutirao 20.000 pripadnika ISIL-a.

On je optužen da je radio kao regruter i obavještajac za militantnu grupu tzv. Islamska država, pred Sudom u Njujorku pojavit će se u aprilu 2022. godine.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrđeno iz Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država.


U BiH je ušao avionom s ukrajinskim pasošem na ime Ivan Popović

Informacija o početku suđenja Kandiću, koji se sumnjiči da je u tzv. Islamsku državu doveo više od 20.000 militanata, prva je informacija dostupna za javnost od deportacije Kandića iz BiH u SAD i njegovog izjašnjavanja o krivnji u novembru 2017. u Njujorku.

Za RSE je, skoro četiri godine kasnije, iz američkog ministarstva pravosuđa potvrđeno i da je Kandić u pritvoru Metropolitan centru za pritvor u Bruklinu.

Kandić je uhapšen u Sarajevu u avgustu 2017. godine. Krajem oktobra iste godine deportiran je u SAD, gdje je već bila podignuta optužnica zbog sumnje da je jedan od najtraženijih saradnika tzv. Islamske države. Kandiću se sudi u SAD jer je imao trajnu dozvolu boravka.

Njujork, gdje je živio, napustio je 2013. godine, koristeći lažne dokumente. Tada se, prema optužnici, pridružio "Islamskoj državi".

Prema sigurnosnim agencijama u BiH, Kandić (1981.), inače porijeklom iz Peći na Kosovu, boravio je od početka 2017. godine, pod lažnim imenom Edin Radončić.

U BiH je ušao avionom s ukrajinskim pasošem na ime Ivan Popović i šest mjeseci je živio u sarajevskom naselju Grbavica.



koristio najmanje 10 identiteta i pasoše šest zemalja

Kad su ga, nakon nekoliko mjeseci potrage, uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA), Kandić je kod sebe imao dva lažna kosovska pasoša od čega je jedan izdat na ime Edin Radončić, tri bankovne kartice na različita imena, kao i SIM kartice koje je koristio za komunikaciju sa svojim saradnicima, prenosi Glas Amerike.

Na ročištu o ekstradicijskom pritvoru pred Sudom BiH tvrdio je da je "završio samo osnovnu školu i kurs za vodoinstalatera". Negirao je bilo kakve veze s militantima.

Sigurnosni zvaničnici u BiH su tada rekli da je Kandić "koristio najmanje 10 identiteta i pasoše šest zemalja" s kojima je putovao od SAD, preko Paname i Brazila do Turske, Sirije i Njemačke.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.