BANJA LUKA

Advokat Ifet Feraget: Nalazimo se u začaranom krugu, moramo se probuditi

Ono što BiH nedostaje nije integritet, nego utvrđivanje odgovornosti za konkretne propuste tužilaca

Ifet Feraget u Banjoj Luci. Avaz

Piše: E. Ma.

30.10.2021

Ifet Feraget, advokat Davora Dragičevića danas je nakon Treće međunarodne konferencije "Pravda za Davida", rekao da je Banja Luka pokazala da je napravila veliki korak prema naprijed.

- Možda mi nismo svjesni kolika je to promjena, ali danas nas je svojim prisustvom počastio i Erik Larson koji je savjetnik Ureda za korupciju KS. Sasvim sigurno da polje njegovog djelovanja može biti cijela BiH. Okolnosti su se promijenile na bolje, ne u smislu popravka rada pravosuđa, nego u smislu buđenja svijesti građana o potrebi promjena u pravosudnim sistemu - kazao je Feraget.


Prekinuti postupak u Banjoj Luci

Dodao je da bi "ovo nazvao korupcijom koncentričnih krugova".

- Imamo čitav niz korupcijskih afera, ali uvijek jedna indukuje drugu. Razlog tome leži u neprocesuiranju tužilaca. Gospodin Larson je imao vrlo značajno predavanje na ovoj konferenciji, iznio je neke dragocjene stvari kada su u pitanju ta integralna istraga u borbi protiv korupcije. Međutim, ono što ja kažem, ono što BiH nedostaje nije integritet nego utvrđivanje odgovornosti za konkretne propuste tužilaca - naveo je on.

Podsjetio je da je jučer s Davorom Dragičevićem održao sastanak s glavnim tužiocem Tužilaštva BiH i postupajućom tužiteljicom, Milankom Kajganićem i Ozrenkom Nešković.

- Razgovarali smo vrlo intenzivno o predmetu i narednim koracima. Prije sastanka sam Davoru, kada me je pitao "Kako bi trebalo postupiti o ovom slučaju koji se vodi u Banjoj Luci protiv Zorana Bošnjaka i Mikice Marijanca vezano za nestanak Davidovih bokserica", rekao sam mu "To bi trebalo prekinuti". I postupajuća tužiteljica rekla je da bi taj postupak trebalo prekinuti - rekao je Feraget.

Pojasnio je da u situaciji kada je Tužilaštvo BiH preuzelo predmet Davida Dragičevića, kako bi utvrdilo odgovornost i za propuste tužilaca, ali i istražilo ubistvo Davida, paralelno se u Banjoj Luci vodi postupak od strane onih tužilaca koji bi trebali biti obuhvaćeni istragom.

- To nije prirodno, to nije u skladu sa zakonom. Taj postupak bi vrlo lako mogao rezultirati i oslobađajućom presudom zato što onaj ko vodi taj postupak, a treba i sam da bude procesuiran, ima interes da taj postupak bude okončan oslobađajućom presudom jer se na taj način zatvara taj krug i začepit će se usta svim onima koji mogu dati informacije. To će im biti poruka da nema više potrebe da o tome pričaju jer je taj postupak okončan. 

Treća posljedica je da ukoliko ljudi, ne želim da prejudiciram, da kažem krivi su ili nisu, ali svačija odgovornost treba biti utvrđena u jednom pravičnom postupku , ne u formalnom postupku čiji je ishod odmah poznat. Ukoliko bi ti ljudi bili oslobođeni, onda im se više ne može suditi. Ako im se ne može suditi, a oni su odgovorni za nestanak donjeg veša, onda je neko organizirao takco suđenje kako njihova odgovornost ne bi bila utvrđena - istakao je Feraget dodajući da se nada da će Okružno tužilaštvo u Banjoj Luci obustaviti ove postupke.


Memić i Dragičević su dvije najveće koruptivne afere u pravosuđu

Naveo je da se nada da će slučajevi ubistva Davida Dragičevića i Dženana Memića, kao dvije najveće koruptivne afere koje su se desile u pravosuđu, biti rasvijetljeni u skladu s zakonom.

- Organizirani kriminal uključujući sve strukture do krovnog tijela, VSTV-a, je najveći problem u bh. pravosuđu. Dakle, organizirani kriminal unutar pravosuđa. Onda ja postavljam ne retoričko, nego životno pitanje. Ako se organiziranim kriminalom bave tužioci, od koga očekujemo da se bori protiv organiziranog kriminala? 

Mi se nalazimo u jednom začaranom krugu. Kao što su nam više pita poručio gospodin Incko, kao i gospodin Šmit, do nas je, moramo se probuditi i moramo shvataiti da zajedno možemo izvršiti pozitivni pritisak. Očekujemo da Tužilaštvo profunkcioniše i da odgovore na pitanja, ko je oteo, gdje su ga držali, ko ga je ubio i šta ćemo s ljudima koji su pokušali na sve moguće načine da zataškaju to ubistvo, uključujući i ministra Lukača. Mislim na njegov poziv tadašnjem glavnom tužiocu Lepiru da se donese naredba o neprovođenju istrage. To nije nadležnost ministra - rekao je Feraget.

Ponovio je da isto važi i za Sarajevo gdje, prema njegovim riječima, imamo uključeno djelovanje visokopozicioniranih policijskih službenika, tužilaca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.