ZASTUPNIK U PS BIH

Mehmedović: Dodik je objavio rat Bosni, krenuo je stopama Karadžića i Krajišnika

Ako se ne prisili Dodika da povuče "deklaraciju SNSD-a" to je jasna poruka Bošnjacima i probosanskim snagama da resetiraju svoje stavove i postave se jasno spram situacije i zaštitimo državu BiH, poručio je Mehmedović

Šemsudin Mehmedović: To je nedopustivo. Avaz

Piše: D. H.

30.10.2021

Zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudin Mehmedović tvrdi je da je došao trenutak da i međunarodni predstavnici i Bošnjaci kažu: "Nećemo pregovarati dok Dodik ne povuče deklaraciju SNSD-a".

- Dodik je objavio rat Bosni u deklaraciji SNSD-a. To je zvaničan politički stav - Dodik je krenuo stopama Karadžića i Krajišnika. Vučić se nije oglasio. Čović je za HRT već rekao kako Dodik "NE destabilizira BiH". To je i poruka Hrvatske jer je Čović to rekao za državnu televiziju – a ni (Zoran) Milanović ni (Andrej) Plenković se nisu izjasnili oko te izjave. Znači da Dodik ima jasnu podršku Čovića i Hrvatske za "paljansku deklaraciju". Milanović pokušava prisiliti Bošnjake da o svojoj sudbini pregovaraju sa dvije države koje su već izvršile agresiju na BiH. To ne bi bili pregovori - već pristanak na ucjene koje su Srbija i Hrvatska isporučile preko Dodika i Čovića - istakao je Mehmedović.

Pozvao je međunarodnu zajednicu i Visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da hitno zatraže od Dodika da se "deklaracija SNSD-a" stavi van snage - u suprotnom Visoki predstavnik i faktori međunarodne zajednice prihvataju srpsko-hrvatski Casus belli (povod za rat).

- To je nedopustivo! Ako se ne prisili Dodika da povuče "deklaraciju SNSD-a" to je jasna poruka Bošnjacima i probosanskim snagama da resetiraju svoje stavove i postave se jasno spram situacije i zaštitimo državu BiH, poručio je Mehmedović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.