SKOPLJE

Dr. Zlatko Lagumdžija na skupu UN ekonomista o uspostavi mreže samoodrživog razvoja zapadnog Balkana

Cilj ovog skupa je izrada prijedloga aktivnosti UN razvojnog programa za unapređenje regionalnih integracija i ekonomske saradnje kroz napredak u realizaciji samoodrživih razvojnih ciljeva i Agende 2030

Dr. Zlatko Lagumdžija na skupu UN ekonomista. Printscreen

N. Aj.

31.10.2021

U Skoplju je okončan dvodnevni skup “UN ekonomista Zapadni Balkan” posvećen napretku u ispunjavanju samoodrživih razvojnih ciljeva i Agende 2030 kroz podršku ekonomskoj saradnji u regionu.

Na poziv organizatora dr. Zlatko Lagumdžija je imao uvodno izlaganje posvećeno ekonomskoj regionalnoj saradnji u domenu samoodrživog razvoja, zelenog dogovora i aktivnosti na uspostavi mreže Zapadnog Balkana samoodrživog razvoja te njenog intergriranja u istovjetnu razvojnu mrežu Evropske Unije.

Razvojni prijedlozi

Dr. Lagumdžija je posebno istakao važnost podrške političkih već i ekonomskih lidera za realizaciju ključnih razvojnih prijedloga iz zajedničkog izvještaja Fondacije društva zajedničkih vrijednosti, Nizami Ganjavi Internacionalnog Centra (NGIC) i Nacionalnog Komiteta za Američku vanjsku politiku (NCAFP).

Prvo, ekonomski prioritet je uspostava Zajedničkog regionalnog tržišta zapadnog Balkana koje bi u narednom petogodišnjem periodu čitav region i EU dovelo do jedinstvenog tržišta Evropske Unije u koje bi bile integrirano svih šest država zapadnog Balkana.

Zeleni dogovor

Drugo, intergriranje najavljenog Zelenog dogovora zapadnog Balkana u Evropski zeleni dogovor i to kroz digitalnu transformaciju i izlaznu strategiju korištenja uglja koja bi morao dati vidljive rezultate u narednom petogodišnjem periodu. Podrška SAD i EU je u ovome nezaobilazna te predstavlja zajednički interes svih aktera.

Treće, uspostava transportne (autoput i željeznica) i digitalne infrastrukture kojom bi se u narednih 5 godina povezalo svih šest glavnih gradova 6 država regiona.

Cilj ovog skupa je izrada prijedloga aktivnosti UN razvojnog programa za unapređenje regionalnih integracija i ekonomske saradnje kroz napredak u realizaciji samoodrživih razvojnih ciljeva i Agende 2030.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.