FESTIVAL PRIRODE

Cazin slavi kesten: Pridružite se današnjoj šetnji Stazama kestenovih šuma

Prvi festival kestena (ChestFest) u Cazinu je donio pravo veselje u ovu najmnogoljudniju opštinu u BiH

Festival je započeo redstavom “Potraga za konačištem”. CAZIN.NET

E.Š./Agencije

31.10.2021

Prvi festival kestena (ChestFest) u Cazinu je donio pravo veselje u ovu najmnogoljudniju opštinu u BiH. Sve je počelo predstavom “Potraga za konačištem”, a nastavio se edukativnom radionicom na temu kestena – razmnožavanje i njegov značaj, kako prepoznati patvoreni med, o počecima plantažne sadnje i slično.


Kestenove lutkice

Mališani su učili osnovne recepte sa kestenjem. CAZIN.NET

Mališani iz obdaništa Hasnija Omanović su kroz kreativne radionice izrađivali kestenove lutkice, a kuhari srednjoškolci pripremali razna jela od čega drugog nego od kestena.

Dio festivala je i bogat kulturno-umjetnički program na otvorenom za sve uzraste. Festivalske kućice raspoređene na Trgu Alije Izetbegovića u centru grada pružaju interesantne usluge svim posjetiocima.

Možete kupiti domaći med od kestena, prženi kesten, jela od kestena, kao i neka od naših tradicionalnih jela. Tu su, naravno, u ponudi i kafa, čaj, prirodni sokovi, a onima koji su prvi put na ovim prostorima savjetujemo kupovinu nekog od zanimljivih suvenira i ručnih radova izlagača.


Cazin - Stovrela - Krčane

Festivalske noći posebno su lijepe, poručuju Cazinjani. CAZIN.NET

Pored dnevnog programa zanimljivih sadržaja bilo je i u večernjim satima, zbog čega su festivalske noći posebno lijepe u našem gradu. I na kraju, danas je na rasporedu trail šetnja “Stazama kestenovih šuma” od centra grada, preko izletišta Stovrela do Krčana.

Dobro raspoloženje i ugodno društvo su zagarantovani, a dolaskom na Krčane učesnike će dočekati topli napici i hrana.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.