SJEĆANJE NA ŽRTVE

Počeo Marš mira za Bošnjake iz Kotor Varoši stradale tokom agresije

Jedan od razloga zbog kojih sam tu je i da se pošalje poruka svima koji bi danas ponovo da ruše BiH da samo mi tu, da smo to znali odbraniti i da ćemo to znati uraditi ponovo ako to bude potrebno, rekao je Dautović

Počeo Marš mira za Bošnjake iz Kotor Varoši stradale tokom agresije. D. Pucar

Piše: D. Pucar

1.11.2021

U znak sjećanja na stradanja Bošnjaka iz Kotor-Varoši, iz Karaule kod Travnika jutros je u trodnevni pohod krenulo oko 60-tak učesnika Marša mira "Tihi hod za veliku bol". 

Učesnici Marša mira prolaze dionicama od Karaule preko Bešpelja do Večića, kojima su u novembru 1992. godine bježali Bošnjaci iz Kotor-Varoši.

Predsjednica Udruženja porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba "Vrbanja" u Kotor-Varoši Munevera Avdić kazala je novinarima kako je nepoznata sudbina velikog broja ljudi i 29 godina nakon stradanja.

Privesti zločince licu pravde

- Bit će 100-tinjak učesnika Marša mira, a usput, u svakom mjestu gdje budu odmarali, pridružit će se drugi. U mjestu Grabovica 3. novembra zadnji put viđena grupa od 161 osobe za koje se do današnjeg dana ništa ne zna. Ukupno je nestalo 175, ni za jednog se ništa ne zna. Mi apelujemo na sve institucije u procesu traženja nestalih da se ovaj zločin brže procesuira i da dođu porodice do istine da se nikada ne zaboravi i da se nikome ne ponovi, da se zločinci privedu licu pravde - kazala je Avdić.

Upravo je ubrzanje procesa traženja nestalih te procesuiranja odgovornih pripadnika vojnih i civilnih vlasti u RS jedan od glavnih motiva Marša mira.

- Kao povratnici u Kotor Varoš uglavnom nailazimo na muk u institucijama RS, naša pitanja nemaju odgovor, a jedno je pitanje najvažnije: Gdje su naši najbliži - kazao je Amrudin Alagić, predsjednik OO Marša mira.

Počeo Marš mira za Bošnjake iz Kotor Varoši stradale tokom agresije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Sjećanje je živo

Sjećanje na put živo je i danas.

- Krenuli smo 1. novembra, negdje oko 600 ljudi, a u Karaulu nas je došlo 93. Sve ostalo je zarobljeno i pobijeno, ja sam, eto, imao ludu sreću - rekao je Mevludin Škorić, jedan od preživjelih.

Učesnik Marša mira ove godine je i načelnik Općine Travnik Kenan Dautović.

- Jedan od razloga zbog kojih sam tu je i da se pošalje poruka svima koji bi danas ponovo da ruše BiH da samo mi tu, da smo to znali odbraniti i da ćemo to znati uraditi ponovo ako to bude potrebno - rekao je Dautović.

Dolazak učesnika Marša mira u Večiće u Kotor-Varoši očekuje se 3. novembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.