AVAZ SAZNAJE

Federacija neće ostati bez plina, ministar Džindić dogovorio isporuku sa Srbijom

Iz "Energoinvesta" i "Sarajevogasa" apelirali su jutros na sve korisnike koji će koristiti prirodni gas u navedenom periodu da racionaliziraju potrošnju, dok se kvar ne sanira

M. Aš.

Džindić

Foto: Avaz


Federacija BiH neće ostati bez plina. Rezultat je to dogovora Nermina Džindića, ministra energije, industrije i rudarstva FBiH sa  predstavnicima Vlade Srbije.

Podsjećamo, jutros je došlo do kvara na transportnoj trasi gasa kroz Bugarsku, čime je poremećen normalan dotok ovog energenta BiH.

Kvar na plinovodu u mjestu Vetrino na istoku Bugarske dogodio  se jutros oko 4 sata i predviđa se da bi kvar mogao biti otklonjen  u naredna 24 sata.

- Imamo dovoljnu najavljenu količinu prema građanima FBiH. Dogovorili smo sa Srbijagasom da nam određenu količinu posude da prevaziđemo ovaj trenutni problem - rekao je ministar energetike Nermin Džindić.

Jedan dio plinovoda prema Rumuniji je saniran, a cijevi koje ide prema Srbiji odnosno Bosni i Hercegovini još uvijek se pokušava sanirati. Riječ je o plinovodu koji je izgrađen prije tri mjeseca i za sada se utvrđuje kako je došlo do havarije.

Iz "Energoinvesta" i "Sarajevogasa" apelirali su jutros na sve korisnike koji će koristiti prirodni gas u navedenom periodu da racionaliziraju potrošnju, dok se kvar ne sanira. 

Međutim, do sanacije kvara, Nermin Džindić, danas je postigao dogovor s predstavnicima "Srbijagasa" da se premosti novonastala situacija.  

Kompanija "Srbijagas" je za korisnike plina u toj zemlji već osigurala interventne količine gasa iz Mađarske nakon kvara na plinovodu u Bugarskoj.

NA VRH

Podijeli članak na