RIJEČ STRUKE

Genetičar Damir Marjanović: Bit će još mutacija, ali se i dalje radi o istom virusu

Sada već postoje modeli koji u ranim fazama detektiraju potencijalno opasnije varijante i daju priliku naučnicima ali onima koji donose odluke da na vrijeme reagiraju, kazao Marjanović

Z. Karić

Marjanović: To su prirodni procesi koji se vežu za ove životne oblike

Foto: Avaz


Koronavirus već je dvije godine među nama i prema svemu već viđenom pandemiji se još ne nadzire kraj. Tim povodom razgovarali smo s genetičarem Damirom Marjanovićem koji je za portal „Avaz“ kazao da trebamo biti optimistični i da zaključimo da mnogo toga već znamo o ovom virusu i da u rukama imamo već dosta oruđa kojima mu se možemo suprostaviti.

Poštivanje mjera

- Sada je samo pitanje naše spremnosti da kao društvo reagujemo koordinirano i planirano u pravcu privođenja ove pandemije prvo jenjavanju, a zatim i kraju. Što budemo uspješniji u procesu imunizacije, a nažalost ne ide nam to dobro pa imamo svega 20 posto vakcinisanih u BiH, sprovođenja osnovnih uveliko poznatih mjera prevencije širenja te jačanju istraživanja preventivnih i ranih medicinskih tretmana to ćemo biti bliže kraju pandemije – navodi Marjanović.

To ne znači, dodaje Marjanović, da će ovaj virus tek tako nestati, no to znači da ćemo ga staviti “na svoje mjesto” ili pod kontrolu kako to radimo već desetljećima sa ostalim potencijalnim virusima koji kruže unutar ljudske vrste.

- Svakako da će biti još mutacija. To su prirodni procesi koji se vežu za ove životne oblike. Što pandemija bude duže trajala više ćemo dati prostora virusu da se kroz genetičke modifikacije optimizira. Ali molim vas, nemojte da ljude prepadamo i plašimo svakom promjenom unutar nasljednog materijala ovog virusa – kaže Marjanović.

U ovom momentu WHO, CDC, ECDC i druge institucije prate pojedine genetičke varijante i svrstavaju ih u različite kategorije najčešće na osnovu nekoliko najbitnijih faktora: da li te mutacije uvjetuju brže širenje virusa, da li su izazval uspješnije izbjegavanje našeg imunog sistema, da li izazivaju teže simptome.

- Sada već postoje modeli koji u ranim fazama detektiraju potencijalno opasnije varijante i daju priliku naučnicima ali onima koji donose odluke da na vrijeme reagiraju. No, da ponovimo par bitnih stvari, koje su najvažnije za građane. Bez obzira na mutacije radi se i dalje o istom virusu čije se širenje značajno smanjuje poštivanjem postojećih mjera, koji se i dalje uspješno detektuju istim jako efikasnim testovima i protiv kojih su postojeće vakcine i dalje jako efikasne, a po potrebi se mogu relativno lako prilagoditi. Stoga, optimističan sam i mišljenja sam da naučnici jako dobro prate ove procese – ističe Marjanović.

Efikasne vakcine

Jednostavno, savjetuje Marjanović, trebamo učiniti sve da se zaštitimo primarno sebe, a onda i svoje najmilije. Danas su nam na raspolaganju izuzetno efikasne vakcine, jako precizni i jednostavni testovi, dovoljan broj maski za zatvorene prostore u kojima nije moguće održati distancu.

- Dvije godine su skoro iza nas i bilo je više nego dovoljno vremena da shvatimo da držimo sudbinu u svojim rukama i da prihvatimo činjenicu da mnogo toga sada ovisi isključivo o našoj kolektivnoj i pojedinačnoj odgovornosti – rekao je Marjanović.

NA VRH

Podijeli članak na