PRENOSIMO

Der Standard: Bosanci se ponovo osjećaju izdanim i napuštenim od Evrope

Nacionalisti koji još uvijek slijede stare ratne ciljeve godinama pokušavaju umanjiti razmjere zločina i veličati ratne zločince - piše novinarka Adelheid Volfl

Fotografija iz Potočara. ARHIV

E. Ć.

1.11.2021

Vijest da će njemački predsjednik uručiti priznanje izraelskom historičaru Gideonu Greifu, predsjednik komisije o Srebrenici koju je uspostavila vlada BiH entiteta RS, “izaziva zgražanje” među porodicama žrtava genocida u Bosni i Hercegovini koje se “ponovo osjećaju izdanim i napuštenim od Evrope” zbog izostanka pomoći međunarodne zajednice uslijed pokušaja da se uništi država, piše austrijski "Der Standard".

- Nacionalisti koji još uvijek slijede stare ratne ciljeve godinama pokušavaju umanjiti razmjere zločina i veličati ratne zločince - piše novinarka Adelheid Volfl (Wolfl), te navodi da je bivši Visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) uveo zakon koji zabranjuje negiranje ratnih zločina u BiH, a da je od donošenja ovog zakona smanjen nivo negiranja i veličanja ratnih zločina u zemlji.

Ona je također podsjetila na činjenicu da je Menahem Z. Rozensaft (Menachem Z. Rosensaft), potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa, “u potpunosti odbacio” zaključke u izvještaju Greifove komisije te ga nazvao “sramotnim”.

- (Milorad) Dodik, koji je proteklih sedmica prijetio da će otcijepiti Republiku Srpsku i tako ostvariti stari ratni cilj Velike Srbije, godinama pokušava da umanji značaj zločina nad ljudima muslimanskog ili katoličkog imena u Bosni i Hercegovini kako bi kako bi se stvorio veći legitimitet za Republiku Srpsku. Ovi revizionisti poput Dodika su u više navrata tvrdili da je genocid u Srebrenici rezultat napada Armije Bosne i Hercegovine - piše Volfl te dodaje:

- Austrijski pisac Peter Handke, koji je govorio o “osvetničkom masakru”, također je slijedio ovu grubu tezu. S obzirom na Dodikov pokušaj da uništi bosansku državu i izostanak pomoći međunarodne zajednice po ovom pitanju, mnogi Bosanci se ovih dana ponovo osjećaju izdanim i napuštenim od Evrope.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.