SLUČAJ MEMIĆ

Vještačenje oduzete opreme okončano: Šta je SIPA pronašla u Budnjinom mobitelu

Pripadnici SIPA-e predat će i videonadzor s hotela „Crystal“ na Ilidži, koji je ranije, također, vještačen

Muamer Budnjo. Avaz

Piše: M. Aščić

2.11.2021

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) dostavit će u narednim danima Tužilaštvu BiH izvještačeni videonadzor s hotela „Crystal“ na Ilidži, koji je prije mjesec, prema nalogu ove pravosudne institucije, ponovo izuzeo MUP Kantona Sarajevo, saznaje „Avaz“.

16 kamera

Obavljen je pretres stanova Muamera Budnje, sina biznismena Alije Budnje, i Ševala Kovačevića, saobraćajnog vještaka.

Obavljen je i pretres hotela "Crystal" na Ilidži, iz kojeg su izbrisani snimci od 8., 9., 10. i 11. februara 2016. godine, dakle, u vrijeme kada je, kako sumnja porodica Memić, Dženan ubijen. Radi se o snimcima sa svih 16 kamera.

No, Tužilaštvo BiH je prije mjesec naredilo novi pretres i izuzimanje videonadzora, koji je proslijeđen SIPA-i na vještačenje, s tačno traženim datumima. Sav ovaj materijal uskoro će biti dostavljen Tužilaštvu.


Pripadnici MUP-a KS u septembru izuzeli opremu. Avaz

Obavljeno je i vještačenje mobitela od Muamera Budnje, s tačno izdvojenim brojevima telefona i kontaktima. Ali, kako je mijenjao uređaje, sada se svi pozivi pomno upoređuju s listama poziva od kobne noći.

Iz njegovog stana u „Bosmalu“ izuzeti su i kompjuteri, CD-ovi, nekoliko USB-ova te brojna dokumentacija. Isto važi i za Kovačevića. U samoj naredbi za pretres sutkinje Tatjane Kosović, kao sutkinje za prethodni postupak u krivičnom predmetu “Memić”, stoji da su pretresi obavljeni zbog postojanja osnovane sumnje da su počinjena krivična djela organizirani kriminal i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.

Međutim, pitanje je šta su pripadnici SIPA-e uspjeli uraditi s videonadzorom s hotela „Crystal“ na Ilidži, koji je ranije, također, vještačen. Za brisanje snimaka optužen je recepcionar Muamer Ožegović. Sumnja se da je on, zajedno s pripadnicima MUP-a KS, prema nečijem nagovoru, brisao snimke od kobne noći.


Ko je naredio

Za sada je i dalje enigma zašto su snimci izbrisani i vide li se na njima Dženanove ubice. Ožegović je negirao da mu je bilo ko naredio brisanje snimaka, ali je pitanje ko je od pripadnika MUP-a KS umiješan u ove nezakonite radnje.


Počelo suđenje


U ovom predmetu optuženi su Alisa Mutap-Ramić, njen otac Zijad Mutap, Muamer Ožegović, recepcionar u hotelu “Crystal” u vrijeme kada su snimci nestali, te policajci Josip Barić i Hasan Dupovac.

Oni su dva mjeseca negirali krivicu u Sudu BiH, a 7. oktobra počelo im je suđenje. Prvi je svjedočio Muriz Memić, otac Dženana Memića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.