GRAČANICA

U Miričini useljena četvrta kuća: Borac Armije RBiH Abdurahman Beganović dobio novi dom

On je zaslužio život dostojan čovjeka, ističe humanista Kurtović, koji je sugrađaninu uručio ključeve

Helić, Kurtović i Baraković presjekli traku i uručili ključeve novog doma. Avaz

Piše: H. Čalić

3.11.2021

Četiri ratne godine mještanin Miričine kod Gračanice Abdurahman Beganović (56) bio je u rovu i branio svoju domovinu. No, godine nakon rata proveo je usamljen, u svojoj trošnoj kući, koju je uništio zub vremena, pa je ovaj borac i veliki čovjek živio u veoma lošim uvjetima.

Dobri ljudi, njegove komšije, predvođeni humanistom Adilom Kurtovićem Belom, riješili su da mu sagrade kuću.


Dobar odziv

Prema njihovim riječima, nisu više mogli gledati kako se Abdurahman, koji nikada ništa ni od koga nije tražio, pati preživljavajući dan po dan. Kurtović je bio na čelu građevinskog odbora.

- Naš borac zaslužio je život dostojan čovjeka. Okupio sam ekipu u kojoj su bili Miralem Imamović, Nail Baraković, Amir Muminović, Asmira Imamović i Reuf Baraković te smo, prema već uhodanom sistemu, krenuli u akciju. Na društvenim mrežama pisali smo o teškom životu našeg sugrađanina, a onda pomoć tražili i od privrednika, humanista Gračanice, Donje Orahovice, pa i u susjednom selu Berkovica iz lukavačke općine i odziv je bio odličan - kaže Kurtović.

Kako je istakao, apelu se odazvala i dijaspora, a pomogla je i Gradska uprava.

Kuća je sagrađena tokom ljeta, sve je urađeno prema propisima. Abdurahman sada ima i struju i vodu i namještenu kuću te ne strahuje kako će dočekati hladnu zimu. Na useljenje je došao veliki broj mještana, pa i prvi čovjek Gračanice Nusret Helić. On je istakao kako je Gračanica primjer ljudske solidarnosti i socijalne osjetljivosti.

Beganović: Pomoć komšija. Avaz

Brojni gosti

Vlasnik kuće Abdurahman kaže da mu je useljenje u novi dom najsretniji dan u životu.

Na svečanom useljenju u kuću traku su presjekli i Abdurahmanu uručili ključeve gradonačelnik Helić, Kurtović i Baraković. Za ovu priliku sekretar Crvenog križa Husmija Imamović je za goste skuhao ratiški grah.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.