BANJA LUKA

Dodik: Iz budžeta RS novac za najvažnije projekte Univerziteta, neće biti zastoja u realizaciji

Planiramo da ovaj univerzitet postane regionalno prepoznatljiv, rekao je Dodik

Milorad Dodik. Printscreen

N. Aj.

2.11.2021

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas, nakon sastanka sa rukovodstvom Univerziteta u Banjoj Luci, da je za sve najvažnije projekte Univerziteta obezbijeđen novac iz budžeta RS, prenosi RTRS.

 - Imamo tri najvažnija projekta, a za sve je obezbijeđen novac i tu neće biti zaostaja. Radi se i sanacija Stomatološkog i Ekonomskog fakulteta. Planiramo da ovaj univerzitet postane regionalno prepoznatljiv. Želim pohvaliti uspjehe u naučno-nastavnom procesu, što i jeste glavna funkcija Univerziteta. Mnogi naši svršeni studenti, diplomci naši su najbolji ambasadori - rekao je Dodik.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci Radoslav Gajanin zahvalio je rukovodstvu RS za podršku.

- Sve aktivnosti planirane su da se završe u narednih godinu, kako bi se kompletirao cijeli kompleks. Svi fakulteti u budućnosti budu smješteni na jedno mjesto. Dobili smo podršku od člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i resornih ministara u vezi s uređenjem svih saobraćajnica u Univerzitetskom gradu - rekao je Gajanin.

U sanaciju objekata Univerziteta u Banjoj Luci i njihovo energetsko utopljavanje u proteklih pet godina uloženo oko tri miliona KM.

Sredstva za sanaciju objekata Univerziteta u Banjoj Luci i njihovo energetsko utopljavanje u proteklih pet godina uložena su kroz realizaciju projekta "Energetska efikasnost", koji sprovodi resorno ministarstvo.

Kroz realizaciju druge faze projekta "Energetska efikasnost" trenutno se izvode radovi na energetskoj obnovi objekta Rektorata i Akademije umjetnosti i objekta Centra za pomoć studentima sa invaliditetom, te objekta Stomatološkog fakulteta za šta je izdvojeno 1.440.000 KM.

U toku ove građevinske sezone završeni su radovi na objektu Ekonomskog fakulteta, a vrijednost radova je 630.844 KM.

U okviru prve faze projekta, koji je realizovan u periodu od 2015. do 2019. godine, saniran je objekat Prirodno-matematičkog fakulteta, a vrijednost radova iznosila je oko 929.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.