GLAS IZ SRBIJE

Sonja Biserko za "Avaz": Građani u regionu su zasićeni nacionalizmima

Još nije jasno šta će se sutra desiti u Vijeću sigurnosti i kako će se zapadna zajednica postaviti na tu novu realnost, kaže Biserko

Biserko: Promijenjen je međunarodni kontekst u kojem SAD više nemaju dominantnu ulogu. Avaz

Piše: A. Bajramović

2.11.2021

Po objavljivanju izvještaja Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Šmita, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko iznenađena je da se odlučio na tako snažnu kritiku stanja u BiH. 

Od jučer, pa i do kasno u noć, trajat će pregovori o tekstu nove rezolucije o BiH i produženju mandata EUFOR-a, a prema nepotvrđenim informacijama Biserko se plaši da bi zapad mogao popustiti pred ucjenama Rusije i Kine.

Pregovori traju

- Ono što je zabrinjavajuće je ta rezolucija o kojoj se pregovara, jer po nekim informacijama SAD, Velika Britanija i Francuska popuštaju ruskim utjecajima i nekako su iz te rezolucije izbacili bonske ovlasti. To još nije završeno, pregovori traju, ali u svakom slučaju Rusi razvodnjavaju tu međunarodnu misiju u BiH što je, naročito imajući u vidu ovu kritičnu situaciju, jedan pogrešan potez koji ide na ruku Beogradu i Dodiku. Još nije jasno šta će se sutra desiti u Vijeću sigurnosti i kako će se zapadna zajednica postaviti na tu novu realnost, kako će se ponašati američka administracija i njeni novoimenovani diplomati u regionu i šta će biti njihova prava strategija – kazala je Biserko za „Avaz“.

Ona podsjeća da je promijenjen međunarodni kontekst u kojem SAD više nemaju dominantnu ulogu, te da Rusija i Kina preko Balkana pokušavaju da se nametnu kao ključni akteri. 

- Zabrinjava i što lokalni akteri dozvoljavaju da budu samo objekti, a ne subjekti cijele priče. Balkanski lideri nemaju tu zrelost da shvate da jedino solidarna akcija regiona može da ih kvalifikuje kao relevantnog subjekta za budućnost Balkana. Nažalost, evroatlantska arhitektura koja postoji nakon 2000. godine, sada je dovedena u pitanje zato što ni Kina, ni Rusija ne zastupaju te liberalne vrijednosti na kojima ta arhitektura počiva – pojašnjava Biserko.

Od lidera država na Balkanu očekuje da konačno stave tačku na planove o prekrajanjima granica, jer suviše je novih izazova za cijeli svijet za koje ne postoje nacionalni odgovori, jer ti problemi prevazilaze njihove mogućnosti. Kao primjer navodi samit u Glazgovu na kojem se govori o posljedicama klimatskih promjena, te da je i ovom dijelu svijeta potrebna regionalna strategija i akcija u toj oblasti.


Status quo

- Mislim da su građani u regionu već zasićeni svim tim nacionalizmima i populizmima koji su totalno devastirali društveno tkivo, ali nemaju mogućnosti da izraze svoje probleme i prioritete jer su aktuelne elite na zapadnom Balkanu cementirane i sad se nalaze u nekoj vrsti savezništva kako bi očuvale status quo. Beograd ovo koristi kao istorijsku priliku jer mu međunarodni politički vakuum na Balkanu daje prostor da se razmaše. Ovdje se dnevno licitira kakvo oružje Srbija ima i šalje poruku da se sve susjedne zemlje fragilne, nenaoružane... Bosna, Crna Gora, Kosovo i Sjeverna Makedonija su na neki način taoci beogradske politike, dok svijet podilazi Beogradu kao najvećem akteru od kojeg zavisi i stabilnost i nestabilnost – ističe Biserko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.