SJEDNICA SKUPŠTINE KS

Zvonko Marić: Policija KS nosi pohabane uniforme, a njihov menadžment hoće helikopter

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica, kazao je da već duže vrijeme postoji problem o primjeni Uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi na području FBiH

Zvonko Marić. printscreen

Piše: L. Memčić

3.11.2021

Zastupnik SBB-a Zvonko Marić je na 43. radnoj sjednici uputio pitanje ministru unutrašnjih poslova Admiru Katici u vezi uniformi pripadnika MUP-a KS.

- Da li se planira zamjena uniformi za policiji jer zaista su pohabane te uniforme. One nisu u skladu sa uredbom već osam - devet godina. Da li se budžetom planira da se zamijeni ta oprema - pitao je Marić.




Ugovori s dobavljačima radno-taktičkih uniformi

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo 6. januara 2012. godine posljednji je put potpisalo ugovore s dobavljačima radno-taktičkih uniformi za policijske službenike. Riječ je o 1.100 kompleta uniforme ukupne vrijednost 260.800,00 KM bez PDV-a.

- I tada su pripadnici MUP-a KS koristili istu opremu deset godina. Ovu trenutnu koju imaju koriste duže od sedam. Postoji Pravilnik po kojem se oblači policija u KS. Taj pravilnik ne dozvoljava da se nose, na primjer, bilo kakve druge čizme, osim onih koje je Pravilnik propisao, mislim na izgled. One koštaju više od 300 KM. Naša policija iste čizme nosi sedam godina. Obuća je najkritičnija. Također, mlađi policijski službenici nemaju službene kabanice, fluorescentne prsluke, baterijske lampe. Kada trebaju da osiguravaju neki događaj, prsluke posuđuju od kolega koji ne rade tu smjenu. Također, osoba koja ode u penziju i nakon što razduži opremu, ono što je upotrebljivo podijeli se policiji - naveo je Marić u zastupničkom pitanju.

Pitanje kvalitete

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica, kazao je da već duže vrijeme postoji problem o primjeni Uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi na području FBiH i u toku je donošenje nove jedinstvene policijske uniforme.

 - Ta uniforma bi bila na višem nivou i po pitanju kvalitete. Vlada i Skupštine KS predvidjela je sredstva za ovo pitanje – rekao je Katica.

Marić je kazao da je ovo pitanje pokrenuo jer su u lošem stanju uniforme.

 - Nedopustivo je da policija ide u takvim uniformama. Odgovorili ste na moje pitanje, ali čekate da se usaglasi. Usaglašeno je to, samo niko nije odgovarao što su nabavljene crne uniforme. Policija nosi pohabane unifome, a njihov menadžment hoće helikopter – naveo je Marić.

Dževad Poturak uputio je također pitanje ministru Katici u kojem navodi da nabavka helikoptera u ovom trenutku nije potrebna.

- Tražim od ministra da mi se pokaže elaborat i diploma inžinjera koji treba da vodi projekat kupovine helikoptera u KS. Mislim da je logično da mi zastupnici tražimo i ispitamo reference nekoga kome je dato 25 miliona maraka u ruke, tražimo da se izvrši uvid u plan trošenja. Isto tako znam da u KS nedostaje 500 policajaca i šta se čeka sa primanjem istih - naveo je Poturak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.