O TEKSTU REZOLUCIJE

Erol Avdović iz Njujorka za "Avaz": Ovakav EUFOR je “kamilica” u odnosu na ono što je u ovom trenutku potrebno BiH

EUFOR ostaje u BIH, OHR neće biti ukinut, a izvještaj visokog predstavnika uredno je podijeljen svim članicama Vijeća sigurnosti, kazao je Avdović

Piše: A. Bajramović

3.11.2021

Edol Avdović: Duga “rovovska” diplomatska bitka. Arhiv

Pregovori o sadržaju teksta nove rezolucije o BiH, koju će danas razmatrati Vijeće sigurnosti UN-a, bili su duga “rovovska” diplomatska bitka, kaže za “Avaz” poznati bosanskohecegovački novinar, dopisnik iz UN-a za medije u BiH i saradnik američkih medija, Erol Avdović.

On dodaje da rezolucija u obliku u kojem je usaglašena, uz izuzimanje OHR-a i visokog predstavnika iz teksta, duže vrijeme bila u opticaju.

Pokušali ispraviti stvar

- Dakle, nisu Rusi ovo u zadnji čas tražili. Ono što je novo je da su Amerikanci u zadnji čas pokušali da isprave stvari. Vidjeli su da Rusi žele od Pirove pobjede, a ovo jeste obična Pirova pobjeda, da naprave neki prikaz apsolutnog zadovoljenja svih njihovih ciljeva. Oni jesu nominalno zadovoljeni, ali šta zapravo dobijaju i mogu li se ponositi time što će Dodik nastaviti širiti atmosferu straha u jednoj suverenoj državi kakva je BiH!? Dakako da su dobili, jer ostaje ovaj EUFOR, a od znalaca situacije, političara sam čuo da je ovakav EUFOR “kamilica” u odnosu na ono što je u ovom trenutku potrebno BiH – kaže Avdović.

Avdović smatra da su BiH potrebne nove i brojnije NATO snage, ali da nekoliko hiljada svježih snaga savez mogao uputiti.

– Čitajući ovaj dokument, o kojem će se danas glasati, zaključujem da Rusi jesu dobili, ali je on, na neki način, solomonsko rješenje jer i zapad može i ustvrdit će da je ispunio cilj, jer EUFOR ostaje u BIH, OHR neće biti ukinut, a izvještaj visokog predstavnika uredno je podijeljen svim članicama Vijeća sigurnosti - kazao je Avdović.

Kina se priključila Rusiji

Dodaje da su izvještaj članice Vijeća sigurnosti prostudirale i danas će biti otvorena debata.

- Nije u pravu gospodin Dodik koji kaže da se izvještaj gospodina Šmita treba usvajati u Vijeću sigurnosti. Nijedan izvještaj visokog predstavnika se nije nikad usvajao, samo se zemlje članice i one koje se prijave za diskusiju, a obično su to BiH i zemlje regije, pohvale ili pokude izvještaj. Do sada je uvijek bilo 14:1 u korist visokog predstavnika i njegovog izvještaja, svi su ga hvalili osim Rusije, a sada bi moglo biti 13:2, jer se i Kina priključila Rusiji, premda očekujem da kineski jezik kritike bude daleko blaži – istakao je Avdović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.