ZASTUPNICA EWA ERNST

Austrijska stranka Zelenih: Milorad Dodik provokacijama pokušava posijati nemire u regionu

Austrija je decenijama posvećena održavanju mira, stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji, kazala je Ewa Ernst-Dziedzic

Zastupnica u Nacionalnom vijeću parlamenta Austrije, Dr. Ewa Ernst-Dziedzic. Agencije

APA-OTS

3.11.2021

Zastupnica u Nacionalnom vijeću parlamenta Austrije, Dr. Ewa Ernst-Dziedzic, kazala je da je integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine centralno pitanje za Austriju i Evropu, te da je potrebno reagovati kada član Predsjedništva BiH Milorad Dodik “nacionalističkim provokacijama pokušava posijati nemire u regionu”.

Austrija je decenijama posvećena održavanju mira, stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji. Historijski, ekonomski i, prije svega, kroz lične odnose, usko smo povezani sa multietničkim Zapadnim Balkanom. Nije bez razloga to što Austrija u okviru mirovnog mandata UN-a pruža najveći kontingent vojnika u Bosni i Hercegovini - izjavila je Ewa Ernst-Dziedzic, portparol Zelenih za vanjsku politiku i ljudska prava, kako navodi austrijski distributer multimedijalnih informacija za štampu APA-OTS.

Integritet i suverenitet

Ewa Ernst-Dziedzic osvrnula se i na izjave Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.

- Integritet i suverenitet ove zemlje je centralno austrijsko i evropsko pitanje. To ide uz odgovornost koju moramo preuzeti kada radikalni političar poput Milorada Dodika – član državnog vrha – nacionalističkim provokacijama pokušava posijati nemire u regionu. Moramo podržati ujedinjujuće snage u Bosni i Hercegovini i ponuditi pouzdane evropske perspektive - rekla je ona.

Kritikovala je i ulogu Rusije koja, kako tvrdi, “podržava srpske nacionaliste prijeteći da će blokirati redovno odobrenje trupa EU od strane Savjeta bezbjednosti UN, te se zalaže za ukidanje institucije visokog predstavnika”.

Nestabilna politička situacija

- Umjesto da potpaljivačima predaje šibicu, Moskva bi, kao i EU, trebala nastojati da podrži umjerene snage u regionu kako bi spriječila da dođe do novog konklikta u ovoj krhkoj državi - kazala je.

Navodi se da će Ernst-Dziedzic uskoro putovati u Sarajevo kako bi u razgovorima sa diplomatama stekla predstavu o nestabilnoj političkoj situaciji, te da želi posjetiti i izbjegličke kampove u okolini Sarajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.