AMBASADOR BIH U UN-U

Sven Alkalaj predstavio sažetak Šmitovog izvještaja: Ovo je najveća kriza zemlje nakon rata, koju predvode Milorad Dodik i SNSD

Nedavno je gospodin Dodik otkrio svoju želju "za nezavisnom Republikom Srpskom u sklopu Dejtona", kazao je Alkalaj

Sven Alkalaj: Državne institucije su blokirane od jula. Agencije

Piše: N. Aj.

3.11.2021

Predstavnik BiH u Vijeću sigurnosti Sven Alkalaj istakao je BiH imala veoma uspješnu saradnju sa EUFOR-om sve ove godine.

- Trebalo bi mnogo vremena da se ispriča sve što se trenutno dešava u BiH. Kristijan Šmit je dobro predstavio situaciju u zemlju. Ovo je najveća egzistencijalna kriza zemlje nakon rata, koju predvode Milorad Dodik i SNSD. Njihova politika predstavlja prijetnju miru u BiH, regionu ali i Dejtonskom sporazumu. On je najavio izradu i novog Ustava Republike Srpske. On želi da zabrani SIPA-i i OSA-i da vrše bilo kakve akcije u RS. Gospodin Dodik želi da otcijepi Republiku Srpsku iz Ustava BiH i države kao same. Ovo nije legalno moguće pod sadašnjim Ustavom BiH. 

Nedavno je gospodin Dodik otkrio svoju želju "za nezavisnom Republikom Srpskom u sklopu Dejtona". Državne institucije su blokirane od jula zbog odluke Valentina Incka da donese Zakon o zabrani negiranja genocida. Dodik je čak spriječio da OS BiH pomognu u gašenju požara u zemlji. Ovo je veoma problematično i trebali bi raditi na rješenju problema. Nisu samo problemi u RS-u, u FBiH se tri godine ne može oformiti nova Vlada. Žao mi je što danas nismo imali priliku čuti obraćanje novog visokog predstavnika Kristijana Šmita, ali moje izlaganje predstavlja sažetak njegovog izvještaja - rekao je Alkalaj. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.