PLANOVI

Rusija prodaje Sberbanku u centralnoj i istočnoj Evropi, uključujuči BiH

Sberbank je saopćila da je potpisala ugovor sa AIK bankom a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d., Kranj i Agri Europe Cyprus Limited će prodati jedinice, u dogovoru koji se očekuje da bude zatvoren 2022. godine

Sberbank. Agencije

N. Aj.

4.11.2021

Sberbank prodaje neke od svojih podružnica u Evropi sa ukupnom aktivom od 7,329 milijardi eura (8,51 milijardu dolara) kako bi se fokusirala na druga tržišta, izjavio je u srijedu najveći ruski kreditor, prenosi Reuters.

Državna banka, koja je pod zapadnim sankcijama uvedenim Rusiji 2014. zbog aneksije Krima, godinama planira smanjiti svoje poslovanje u Evropi, već je prodala svoju tursku podružnicu Denizbank.

Sada planira da sljedeće godine finalizira prodaju banaka u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji u poslu vrijednom oko 500 miliona eura.

Poslovni model

- Sberbank Europe AG odlučila je da smanji svoje geografsko prisustvo u centralnoj i istočnoj Evropi kako bi se fokusirala na ključna tržišta i istražila nove poslovne modele - navodi se u saopćenju.

Sberbank je saopćila da je potpisala ugovor sa AIK bankom a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d., Kranj i Agri Europe Cyprus Limited će prodati jedinice, u dogovoru koji se očekuje da bude zatvoren 2022. godine.

Predviđeno je da će taj ugovor imati ograničen utjecaj na koeficijent adekvatnosti kapitala.

Češka jedinica banke, Sberbank CZ, ostat će u vlasništvu Sberbank Europe AG i nastavit će s poslovanjem u skladu sa svojim trenutnim poslovnim modelom, navodi se u saopćenju.

- Sa stanovišta Sberbank Europe AG, nakon detaljne analize i u poređenju sa drugim izvodljivim opcijama, transakcija sa AIK bankom, Gorenjskom bankom i Agri Europe Cyprus Limited, pokazala se najatraktivnijom. Kupci imaju široko rasprostranjeno poslovno prisustvo u regionu kao i jasnu viziju budućeg razvoja, koja podržava dalji rast banaka i osigurava da klijenti i dalje dobijaju usluge visokog kvaliteta - navodi se u saopćenju.

Ostvareni profit

Zatvaranje transakcije podliježe odobrenjima domaćih i međunarodnih regulatora, kao i konkurencijskog vijeća, i očekuje se da bude izvršeno tokom 2022. godine.

Prema finansijskim izveštajima za 2002. godinu Sberbank Europe koja je nastala preuzimanjem austrijske Folksbanke 2012. godine, u Austriji, Njemačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH (filijale i u Banjoj Luci i u Sarajevu), Mađarskoj, Češkoj i Srbiji imala je aktivu oko 12 milijardi eura, a ako se izuzme Češka nešto ispod devet milijardi.

S druge strane, AIK banka Beograd, koja je dio MK grupe, čiji vlasnik je srbijanski kralj šećera Miodrag Kostić, imala je aktivu od oko dvije milijarde, a Gorenjska banka oko 2,1 milijarde eura na kraju 2020. godine. Gorenjska banka ostvarila profit prije poreza od 23 miliona eura, a AIK banka čak 83 miliona eura, mada tu ulazi i skoro 40 miliona eura uplaćenih dividendi Gorenjske iz dobiti ostvarene 2019. godine.

Zanimljivo je da je AIK banka platila Gorenjsku oko 110 miliona eura, a već naredne godine je kroz dividendu vratila trećinu investicije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.