AVAZ NA LICU MJESTA

Nelson i Satler podržali pokretanje Skupštine građana BiH

Ovdje nije riječ o nekom konačnom rješenju koje se servira već je doprinos građana kako ukloniti diskriminaciju u BiH, rekao je Satler

Erik Nelson i Johan Satler. A. Saračević

A. Saračević

4.11.2021

U Međunarodnom centru za djecu i mlade na Grbavici danas se održava drugi krug nasumičnog odabira građana za Skupštinu građana BiH koju je pokrenula EU.

Naime, Skupština građana je inovativni model demokratije koji nudi jedinstveno priliku da bh. građani direktno izraze svoje stavove o ustavnim i izbornim reformama.

Konačna grupa od ukupno 57 članova Skupštine bit će nasumično odabrana uz pomoć kompjuterskog softvera i ždrijbanja.

Erik Nelson (Eric), ambasador SAD u BiH, istakao je da ova Skupština u prvi plan stavlja upravo građane i njihov doprinos.

- Naravno, građani su okosnica svake demokratije. Njihov glas i konkretno učešće jesu element funkcionalne demokratije. Moraju da znaju da je njivov glas važan koliko i glas svakog od lidera BiH - rekao je.

Satler podržao izmjene Izbornog zakona u BiH. A. Saračević

Dodaje da je Evropski sud kazao da je diskriminacija u BiH nespojiva sa evropskim vrijednostima. Naglašava da je izazov uklanjanja diskriminacije u BiH zahtjeva angažovanost svih aktera i građana.

- SAD su i dalje snažno opredijeljene, zajedno sa EU, procesu reforme Izbornog zakona. Ovo je važan izazov jer svaka zemlja koja nastoji da bude članica EU mora proći kroz ovaj proces reforme. Mene ne iznenađuje da je odziv građana bio ovako značajan i nemam sumnje da će oni u svom djelovanju nastojati da idu naprijed, a ne nazad u 90-te. Unaprijed se radujemo da će njihov glas bidi uvažen u Parlamentarnoj skupštini - rekao je Nelson.

Obratio se i Dimitrij Lordanidi. A. Saračević

Johan Satler (Johann Sattler), šef Delegacije EU u BiH, naveo je kako se ozbiljno radi na reformama ustavnog i Izbornog zakona.

- Tačno je godinu dana kako smo angažovani na ovom pitanju. Riječ je o procesu koji je u toku već značajno vrijeme, te smo pored uobičajnih aktera odlučili da uključimo i građane zbog kojih smo danas i ovdje. Demokratija nisu tek izbori i zaokruživanje kandidata na izborima. Ona između ostalog označava i angažovanje na vrlo važnim temama gdje se uključuju i građani - kazao je Satler.

Dalje je pojasnio kako su ranije uputili preko 4.000 dopisa građanima, te od njih prikupili odlične povratne informacije. Odabranih 57 kantidata danas će učestvovati u diskusiji i konsultacijama.

- Naravno ovdje nije riječ o nekom konačnom rješenju koje se servira već je doprinos građana kako ukloniti diskriminaciju u BiH. Ovakvi procesi se nazivaju delibrativna demokratija. Korišten je modalitet u različitim zemljama u Evropi. Mi smo tu da podržimo sve ove aktivnosti - dodao je on.

Skupština građana BiH. A. Saračević

Dimitrij Lordanidi (Dimitry), zamjenik šefa Misije OSCE-a, istakao je da je jasno da građani BiH imaju sve više sumnje u proces biranja vlasti u BiH.

- Kada nema poštenog načina, vidimo da građani samo gube povjerenje i to potkopava samu demokratiju. Bitna je stvar da mi sa svim lokalnim akterima i građanima BiH doprinesemo da taj proces uđe u neki dobar tok - naglasio je Lordanidi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.