NAKON SJEDNICE VIJEĆA UN-A

Dodik: RS će naći način da u Njemačkoj tuže Šmita za lažno predstavljanje

Mi nismo i ne pozivamo nikoga na sukob. Ne pozivamo nikoga više ni da nas razumije jer neće više da nas razumiju, kazao je Dodik

Piše: N. Aj. - L. M.

4.11.2021

Milorad Dodik. Printscreen

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik održao je pres-konferenciju u Banjoj Luci povodom Vijeća sigurnosti UN-a održanoj sinoć u Njujorku a na kojem je produžena misija EUFOR-a u BiH za 12 mjeseci.

- Ostajemo privrženi ustavnom uređenju BiH koja je sastavljena od dva entiteta i tri suverena naroda. RS također insistira da i drugi u BiH poštuju Dejtonski sporazum i Ustav BiH onako kako je napisan, bez ikakvih slobodnih tumačenja koji su doveli BiH u ćorsokak.

RS posvećena je očuvanju mira, stabilnosti, ustavnog poretka i naše pozivanje na ustavni poredak nije nikakvo razvlašćivanje BiH nego jačanje njenog ustavnog patriotizma koji bi trebao da produži život BiH sastavljenoj od dva entiteta i tri suverena naroda - rekao je Dodik.

Izgubljena nada

Kazao je kako je jedan od visokih predstavnika u prošlosti koji je iza sebe imao nametanje zakona, nije legalno. 

- Niti su legalni zakoni i akti organa i insitucija vlasti u BiH zasnovanih na takvim jednostranim ponašanjem visokog predstavnika koji su isključivali konstitutivne narode, koji su isključivali dva entiteta, koji su učinili sve da se stvori paralelni profil i neustavni sistem i u tome su dobijali podršku "inkvizicijskog suda" koji se zove Ustavni sud BiH.

RS u nastojanju da učini BiH stabilnijom i uspješnijom zapravo našim aktivnostima koje smo najavljivali, pokušava da ispravi nepravilnosti koje su se mogli vidjeti u prošlosti, i izgubljena je nada da je uopće i moguće povjerovati u to da će to učiniti neko u Sarajevu ili pogotovo iz međunarodne zajednice - kazao je Dodik.

Kaže da je Sarajevo to koje pokušava oteto sačuvati na način da RS i važne funkcionere u RS osudi ili optuži.

Bit će zanimljivo

Dodik je rekao i da je Vijeće sigurnosti UN-a po prvi put u svojoj historiji baveći se ovim pitanjem zapadnog Balkana, a posebno BiH, bilo na strani međunarodnog prava. 

- To je upravo zahvaljujući ponašanju dvije od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti. Ono što smo jučer naučili da nema BiH visokog predstavnika i da taj visoki predstavnik i ličnost koja se tako predstavlja je samozvana. Ta ličnost nema ništa u osnovi iza čega bi se pozvao osim voluntaristčke volje nekoliko zemalja koje nisu institucionalno postavljene da bi mogle da upravljaju BiH. 

Bit će zanimljivo gledati kako će se ponašati gospodin Šmit. Ali ću mu reći da svaka njegova akcija od jučer podrazumijeva da će RS naći mehanizme da ga u njegovoj zemlji tuže za lažno predstavljanje i kršenje međunarodnog prava. Ako nije prepoznat u rezoluciji Vijeća sigurnosti gdje ne postoji da piše da je Šmit visoki predstavnik, onda ne može biti prepoznat ni ovdje - kazao je Dodik.


Poruka Vijeća sigurnosti BiH

Dodao je da ga čudi da "čovjek tog političkog iskustva i digniteta, iza koga stoji uspješna karijera koju ja cijenim, je sebi na kraju mogao dopustiti ovakvu blamažu".

On ne sluša ono što ja govorim. Ali ću mu uputiti poruku, da već od jučer pravi sebi izlaznu strategiju da se vrati u svoj miran život. Ako nastavi dalje, bit će samo više oklevetan, izvrgnut odgovornosti za kršenje međunarodnih prava. Visoki predstavnik nema mandat, time nema ni OHR. Ovo je važna poruka od Vijeća sigurnosti, mi je čitamo na taj način - kazao je Dodik.

Čini mu se da su se "veliki" dogovorili kako će uništiti visokog predstavnika i OHR i da se to upravo desilo.

- Samo to ovima u Sarajevu nije jasno. Njegov sramni izvještaj, definitivno ga je stavio na stranu onih koji, ono je pisala obavještajna služba ne OSA-e, ona ne postoji. To je pisala AID, "ratna obavještajna služba Alije Izetbegovića". Da je težio da bude objektivan (op.a Šmit), sigurno mu se ne bi omaklo da pomene kako funkcionira OSA sa čovjekom koji nema zakonom ispunjene uvjete da to radi. Ta služba je u BiH posijala strah da se niko osim nas par ne buni protiv toga. On nema fakultet, laže, a hoće da bude direktor. Zakon rekao da mora imati fakultet – rekao je Dodik.


Optužbe na račun međunarodne zajednice

Dodao je da će OSA biti demontirana u narednih 20 dana.

- Svakako ne mogu ništa posebno da im prigovorim. Ali ove poltrone, izdajice srpske koji legitimiraju ovo što se tamo radi. Ta služba okupirala je i one oko Šmita. Njegova najbliža saradnica muslimanka hoda po Sarajevu i govori kako u Banjoj Luci nije sigurna – naveo je lider SNSD-a.

Optužio je međunarodnu zajednicu i predstavnike diplomatije u BiH da godinama šalju lažne izvještaje.

- Opet je lagao italijanski ambasador, francuski ambasador i još desetine ambasadora zapadnih zemalja koji su mene i moje ljude ubjeđivali da je ključni cilj transfera imena koje se zove Incko, da se riješe persone oko Incka. Ostali su isti i pišu laži – smatra Dodik.

"Zglajzao debelo"

Dodao je da je Šmit „žrtva tog nakaradnog sistema u BiH“.

- Rezolucija koja je jučer usvojena, predviđa nastavak misije Althea i ja je pozdravljam jer mislim da to na najbolji način demantira one koji su danima govorili o ratnom sukobu – istakao je Dodik.

Osvrnuo se i na govor ambasadora BiH pri UN-u Svena Alkalaja.

 - Bošnjački nacionalisti, muslimansku politiku najbolje održavaju kroz ono što je učinio Sven Alkalaj jučer bez ovlaštenja. On je nebitan, negdje je zglajzao debelo. Izašao je da govori stav o BiH i čita stav što su napisali njegovi nalogodavci, rukovodstvo AID-a – smatra Dodik.

Odbacivanje blokade

Govorio je opet o „povlačenju ranije datih saglasnosti“ za vojsku i ponovio jee da je saglasnost tada data pod pritiskom i prijetnjama.

- Od Nove godine, vjerujem, imat ćemo nekoliko zakona koji će tretirati ove oblasti koje su važne. Imamo već jedan pripremljen a on se odnosi na odbacivanje blokade nad vojnom imovinom i drugom imovinom koji je nametnuo visoki predstavnik Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown). Javnost zna da smo taj zakon ranije donijeli pa ga je poništio Incko. Ali sada nema visokog predstavnika. I na narodnoj sjednici Skupštine će ići taj zakon koji će staviti van snage te priče njihove o zabrani raspolaganja našom zemljom - kazao je Dodik.

Ustavni sud neće biti poštovan

Istakao je da će to biti jedan od tih zakona koji će donijeti, a ostalo "će pripremati u proceduri, kako to poštuju legalisti, legitimišući upravo ono što je po Ustavu".

- Mi nismo i ne pozivamo nikoga na sukob. Ne pozivamo nikoga više ni da nas razumije jer neće više da nas razumiju. Sadašnja vlast u RS ima dovoljno kapaciteta da to može da se uradi i ne mora niko da brine da će biti ikakav sukob - kazao je Dodik.

Rekao je i da im stranci "bezočno govore kako se mora poštovati Ustavni sud".

- Ne mora. I neće biti poštovan. Nisu računali na to da će se stvoriti ekipa dovoljno odlučna, političara u RS, koja će braniti interese RS i mi ćemo to da nastavimo. Usput ćemo razgovarati sa svima koji imaju šta da kažu, ali niko ne treba da očekuju da ćemo odustati od onoga što radimo. Nema te ponude, posebno ovih sitnih, glupih koji dolaze iz Sarajeva i međunarodne zajednice, koji bi mogli da zaustave ovaj proces - rekao je član Predsjendištva BiH.

Izborni zakon

Naglasio je da "ne pomažu zapomaganja neobjektivnih Britanaca".

- Oni su jučer na Vijeću sigurnosti UN-a, koji misle da smo mi nedostojni za razgovore - rekao je Dodik.

Govorio je i o Izbornoj reformi u BiH dodavši da će učestovati u tome.

- Ali se neće raditi u okviru nekih Komisija koje su formirali. Mi imamo svoj stav o tome. Podržat ćemo dogovor muslimana i Hrvata. Ali nismo spremni da brišemo prefiks nacionalni iz Ustava - zaključio je Dodik.

Dodao je da je uvjeren da će u Prijedoru pobijediti njihov kandidat.

- Trenutno se razgovara i sa određenim ljudima u SDS-u koji su spremni da podrže našeg kandidata. Prijedor će biti naša velika izborna pobjeda s kojom ulazimo u Opšte izbore - rekao je Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.