ZVANIČNI STAV

State Department: SAD u potpunosti podržavaju Kristijana Šmita

Žao nam je što Vijeće sigurnosti nije bilo u mogućnosti da čuje visokog predstavnika tokom rasprave o njegovom izvještaju, istakli su

State Department: Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju visokog predstavnika Kristijana Šmita. Avaz

Piše: H. J. I.

4.11.2021

Vijeće sigurnosti UN-a sinoć je potvrdilo da EUFOR ostaje u BiH. Povodom toga, oglasio se i State Department.

- Sjedinjene Države pozdravljaju akciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da jednoglasno obnovi mandat za operaciju EUFOR-a ALTHEA. Ukorijenjena u Dejtonskom mirovnom sporazumu, operacija EUFOR-a ALTHEA i dalje je ključna za održavanje stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine (BiH).


Visoki predstavnik i njegov Ured zaslužuju punu podršku međunarodne zajednice

Ured visokog predstavnika je civilna misija koja odgovara EUFOR-u. Također igra ključnu ulogu u osiguravanju stabilnosti u BiH, podržavanju vladavine prava i pomaganju u reformi demokratskih institucija kako bi se unaprijedio napredak Bosne i Hercegovine na njenom odabranom euroatlantskom putu.

Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) i njegovu sposobnost da vrši sva potrebna ovlaštenja, uključujući Bonske ovlasti, sve dok se Agenda 5+2 ne završi i dok BiH ne bude mirna, suverena država, s teritorijalnim integritetom i nepovratno na putu ka evropskim integracijama. Visoki predstavnik i njegov Ured zaslužuju punu podršku međunarodne zajednice u ovom zadatku.

 

Konsolidirati multietničku demokratiju

Žao nam je što Vijeće sigurnosti nije bilo u mogućnosti da čuje visokog predstavnika Šmita tokom rasprave o njegovom izvještaju na sjednici na kojoj je usvojena Rezolucija 2604.

Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju vladu BiH jer nastoji konsolidirati multietničku demokratiju i ojačati demokratske institucije, suzbiti korupciju i pružiti ekonomske prilike za sve ljude - zaključli su iz State Departmenta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.