BIVŠI PREDSJEDNIK HRVATSKE

Ivo Josipović za „Avaz“: Milanović ne podržava Dodikovu politiku

Naivno očekivati da će neka od velikih svjetskih sila riješiti probleme u Bosni i Hercegovini, smatra bivši hrvatski predsjednik

Ivo Josipović. D. H.

Razgovarao: D. Hadžović

5.11.2021

Ivo Josipović, bivši predsjednik Hrvatske, jedan je od učesnika Globalnog Baku Foruma koji se održava u glavnom gradu Azerbejdžana. Josipović ja za „Avaz“ govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji u regionu, odnosima Hrvatske prema BiH i evropskim integracijama zapadnog Balkana.


Nema preko reda u EU

Josipović navodi kako je ključ stabilizacije članstvo BiH u Evropskoj uniji te da to Hrvatska svesrdno zagovara.

- Ja sam uvijek isticao da je članstvo Bosne i Hercegovine u EU ključ stabilizacije i nudi ozbiljnu perspektivu napretka i razvoja. Šta bi Hrvatska povodom toga mogla napraviti je ono što Hrvatska i radi, a to je da manje-više stalno u EU naglašava potrebu da se zapadni Balkan integriše i da razradi neki plan, ali ključne su reforme u svakoj pojedinoj zemlji, smatra Josipović.

No, Josipović ističe kako članstvo neće biti moguće bez provođenja dubinski reformi koje zahtijeva EU.

- Ja mislim da jako griješe oni političari koji misle da preko reda mogu ući u EU. Ne mogu, Evropska unija očekuje od svake od zemalja i ozbiljne reforme. Onda će, kada se te reforme ostvare, što prije ili s velikom voljom, EU prihvatiti i države zapadnog Balana. Hrvatska je kroz provođenje reformi postajala bolja država i bolje društvo, smatra Josipović.

Velike sile neće riješiti probleme u BiH

Kada je u pitanju proces integracije BiH, bivši hrvatski predsjednik navodi kako postoji zabrinutost u evropskim krugovima zbog pravca u kojem ide naša zemlja.

- U EU nisu zadovoljni ni reformama ni pravcem u kojem se kreće BiH kada je u pitanju članstvo u ovoj organizaciji. Ali to je pitanje unutrašnjih odnosa u Bosni i Hercegovini i to vam pitanje zaista neće niko riješiti osim vas samih, tvrdi Josipović.

Josipović smatra kako je naivno očekivati da će neka od velikih svjetskih sila riješiti probleme u Bosni i Hercegovini, kao što to mnogi očekuju.

- Primjetno je da SAD naglo povećavaju svoj utjecaj u regionu. Ali skeptičan sam prema ideji da neki strani faktor može riješiti probleme u nekoj zemlji. Ja mislim da ne može. Bez rasprave, dijaloga, racionalnog pokušaja rješavanja problema neće biti rezultata, jer vidimo i da neka historijska rješenja pokazuju da strani intervencije uglavnom nisu donosile trajna rješenja, smatra Josipović.

Hrvatska ne podržava Dodika

Kada je u pitanju odnos aktuelnog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića prema BiH, Josipović smatra da to što se Milanović sastaje s Dodikom ne znači i da podržava njegovu politiku.

- Mislim da iz toga ne treba izvlačiti tendenciozne zaključke. Pa svi se sa svima sastaju. Iz toga ne treba izvlačiti zaključak da Milanović ili bilo ko iz Hrvatske podržava Dodikovu politiku, to ne bi bilo tačno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.