ZAPOČELA U BANJOJ LUCI

Specijalna jedinica FUP-a učestvovala u zajedničkoj vježbi u organizaciji Američkih specijalnih snaga u BiH

U vježbi je korišten realni scenario terorističke prijetnje s ciljem poboljšanja međusobne operativne saradnje policijskih i sigurnosnih agencija u BiH

N. Aj.

Dana 3. i 4. novembra 2021. godine, policijski službenici Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije učestvovali su u zajedničkoj kulminacijskoj vježbi u organizaciji Tima američkih specijalnih snaga u Bosni i Hercegovini.

Taktička pretpostavka

Osim pripadnika Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije učestvovali su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS, te Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine. Vježba je trajala od 1. do 4.11.2021. godine, a policijski službenici Federalne uprave policije su dva dana aktivno učestvovali u istoj.

- Pripadnici Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije su učestvovali u dijelu vježbe, u kojoj su prema scenariju nakon taktičke pretpostavke, na području Tuzlanskog Kantona slobode lišena lica koja se sumnjiče za planiranje terorističkog napada. U vježbi je korišten realni scenario terorističke prijetnje s ciljem poboljšanja međusobne operativne saradnje policijskih i sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini.

Uspješno izvedena

Prema scenariju, vježba je započela u Banjoj Luci, gdje su aktivnosti provodile Državna agencija za istrage i zaštitu i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, a Federalna uprava policije je angažovana na području Tuzlanskog Kantona na lokalitetu Dubrava. Posljednja lokacija u realizaciji vježbe je u Konjicu, gdje svoj angažman ima Državna agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz FUP-a.

Naglašeno je da je vježba uspješno izvedena i u potpunosti je odgovoreno zadatku, a kojom je pokazana izuzetna spremnost, obučenost i specijalne vještine, te dobra koordinacija i saradnja sa drugim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini.

NA VRH

Podijeli članak na