VISOKO

Rijeke Bosna i Fojnica u porastu, nema poplavljenih stambenih objekata

naselju Prijeko rijeka Fojnica se još uvijek nalazi u svom koritu, dok se izlila u samoj gradskoj jezgri u Adi, te poplavila šetalište

Rijeka Fojnica se izlila u samom centru grada. N. Smajović

N. Smajović

5.11.2021

Prema informacija Štaba civiline zaštite Grada Visoko nivoi rijeka Bosne i Fojnice su u porastu, ali na svu sreću nakon obilaska terena nisu zabilježene poplave u stambenim objektima. 

U naselju Prijeko rijeka Fojnica se još uvijek nalazi u svom koritu, dok se izlila u samoj gradskoj jezgri u Adi, te poplavila šetalište. Jedini za sada ugroženi objekat je zgrada „Koreja“ ispod Galerije „Likum“ gdje je rijeka Bosna došla do stepeništa ovog objekta. Blokiran je putni pravac Visoko – Ilijaš u Čekrekčijama zbog izlijevanja rijeke Bosne ispod mosta na autoputu. 


Rijeka Bosna za sada stvara najviše problema. N. Smajović

Rijeka Bosna je blokirala i podvožnjak ispod autoputa na dionici Dobrinje – Seoča, a do izlijevanja je došlo i na nekoliko mjesta u Gornjem Moštru i Dobrinju, za sada bez ugrožavanja ljudi i stambenih objekata. 

Ono što je bitno pomenuti jeste da je trenutni nivo rijeke Bosne 373 cm, što je za razliku od velikih poplava iz 2014.godine, kada je visina bila 550 cm, razlika od preko 1,5 metara. Iz Civilne zaštite i dalje prate situaciju na terenu, te se očekuje i stabilizacija vremenskih prilika, kao i prestanak rasta vodostaja rijeka Bosne i Fojnice.

Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.