BIVŠI PREDSJEDNIK HRVATSKE

Mesić za "Avaz": Dodik ništa ne radi iz svoje glave, on je samo realizator plana Tuđman - Milošević

To je jedna sustavna politika, a Dodik je samo eksponent te politike, navodi Mesić

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske. D. Hadžović

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

6.11.2021

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske, jedan je od učesnika Globalnog Baku Foruma koji se održava u glavnom gradu Azerbejdžana. 

Mesić je u razgovoru za „Avaz“ prokomentirao aktuelne odnose u regiji.

Na sceni su nasljednici Tuđmana i Miloševića

Bivši predsjednik Hrvatske tvrdi da su u regionu još uvijek na sceni ideje o podjeli Bosne i Hercegovine kakve su početkom devedesetih dogovorili Slobodan Milošević i Franjo Tuđman.

- Problem naše regije je, a što se reflektira i na druge, što poslije rata na prostoru Jugoslavije koji je započela Srbija, ta zemlja nije doživjela katarzu. Oni koji su došli na vlast u Srbiji nisu protiv Miloševića zbog toga što je išao u rat, nego zato što nije pobijedio. To je cijeli naš problem. Na drugoj strani imate Hrvatsku koja je dobrim dijelom zadržala odnose uspostavljene s Tuđmanom koji je zajedno s Miloševićem dijelio Bosnu. Danas na sceni i dalje imate njihove nasljednike koji misle da je sazrelo vrijeme ponovo da se dijeli Bosna, navodi Mesić.

Mesić ističe da su i posljednji potezi člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je najavio jednostrano preuzimanje nadležnosti Bosne i Hercegovine od strane entiteta RS, nastavak takve politike.

- Dodik ništa ne radi iz svoje glave, on je predstavnik jedne politike koja misli da se mogu mijenjati granice u uvjetima koji trebaju dovesti do uzburkanosti u ovoj regiji i da se onda može ostvariti politika Tuđman-Milošević. To je jedna sustavna politika, on je samo eksponent te politike. Ali problem je što Evropa to loše procjenjuje, jer da dobro procjenjuje, onda bi predstavnici EU morali reagirati kao sudije koje iz igre izbacuju igrača koji loptu hvata rukom, ističe Mesić.

Evropska unija nema lidera

Mesić smatra kako za aktuelni rast nacionalizma i tenzija na zapadnom Balkanu veliku odgovornost snosi Evropska unija koja nema jasnu viziju kako da integriše region.

- Evropska unija nema lidera danas koji ima viziju. Imate činovnike koji odrađuje poslove, ali nemate lidera koji će pokrenuti proces da Evropska unija zaista primi države zapadnog Balkana. Na jednoj strani se izgubio entuzijazam kod onih koji trebaju ući u EU, a na drugoj strani imate zamor od udruživanja, jer očigledno ti lideri ne znaju da je sudbina Evrope u njenom ujedinjavanju. Sve ovo zadržavanje koje ide na to da se zaustavi proširivanje EU štete Evropskoj uniji i štete evropskoj politici, jer EU je sjajna zamisao, ali mora biti cijela udružena, ističe Mesić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.